Бяло, плътно и богато на вкус сирене. Невероятен и единствен по рода си деликатес предлагат в Сърбия. На пръв поглед това е обикновено сирене. Единствената подробност - сиренето е от магарешко мляко и е най-скъпото в света.

Освен че е с богати вкусови качества, сиренето от магаре се оказва и добро за здравето, споделя производителят Слободан Симич.

От 2012 г. Симич и неговият екип от фермери доят стадо от над 200 магарета, които живеят в природен резерват северна Сърбия, наречен Засавица. Тяхното мляко има подобни свойства на кърмата и се рекламира от Симич като лекарство за редица заболявания като астма и бронхит. Наричат го “чудо на природата”.

Докато липсата на научни изследвания затруднява оценката на неговите здравни свойства, все пак се оказва, че млякото е с високо съдържание на протеини и е признато от ООН като добра алтернатива за хората с алергии към кравето мляко, пишат от БГНЕС.

Фермата продава между шест и 15 килограма сирене годишно, основно на чужденци и туристи, които я посещават, въпреки високата цена. Причината сиренето да е толкова скъпо е, че магаретата произвеждат едва по литър мляко на ден. За сравнение кравата дава около 40 литра дневно.

За Симич бизнесът е и начин за защита на балканското магаре - животно, загубило своята популярност, откакто машините заеха своето място в селското стопанство.

"Ние затвърждаваме нуждата от това животно и в момента се създават все повече ферми за магарета, търсенето им е по-високо... което е много добре за нас и за региона", казва той пред агенция “Франс прес”.