Правителството на Чехия постави ултиматум на Русия, като предупреди, че може да изгони още руски дипломати, освен ако на експулсираните от Русия чешки граждани не бъде позволено да се върнат на работа до обяд в четвъртък, предаде "Франс прес".

Припомняме, че Прага експулсира 18 служители на руското посолство на 17 април, а Москва изпрати обратно 20 чешки дипломати като отмъщение в понеделник във връзка със спор заради предполагаемата роля на Русия в експлозия в оръжеен склад, при която двама души загинаха в Чехия през 2014 г.

Ултиматумът е бил поставен от чешкия външен министър Якуб Кулганек в разговор с руския посланик в Чехия Александър Змеевски, като е настоял Москва да върне 20-те чешки дипломати на техните длъжности в посолството.

"Всички изгонени служители на чешкото посолство трябва да бъдат върнати на местата си в Москва. Решението се очакват до 12 ч. в четвъртък. Ако не бъде прието, тогава ще пристъпим към варианта щатовете на двете посолства да бъдат приведени в паритетно съответствие по отношение на броя на служителите", подчерта Кулганек пред репортери.

Министърът добави, че експулсирането на 20 чешки дипломати "на практика е парализирало работата на посолството" на страната в Русия.