Делата с български етикет в чужбина са лесно разпознаваеми. За съжаление в голяма част от случаите всяка сравнително просташка постъпка, извън граница, има българска следа и поради тази причина славата ни не е особено добра за съжаление, а българи и румънци се слагат редовно под общ знаменател.

Един подобен пример идва от германския град Дуисбург, където изглежда нашите сънародници са нарушили спретнатия начин на живот на швабите.

В германския град страдат от български и румънски граждани, които паркират автомобилите си безразборно и след това не плащат наложените им глоби, съобщи "Дойче веле".

За да реши проблема, местната управа се е обърнала дори към федералните власти, защото полицията не може да идентифицира нарушителите. И всъщност изглежда, че никой не може да се справи с възпитанието на нашите сънародници (или по-скоро липсата на такова).

Само през миналата година са били издадени 4 794 акта за глоби на автомобили с българска и румънска регистрация, обяснява кмета Зьорен Линк. От тях само 369 са били платени, а останалите 4 425 наказателни дела е трябвало да бъдат прекратени. По официални данни, в Дуисбург живеят общо 21 000 българи и румънци, а колите с българска или румънска регистрация отдавна вече са обичайна гледка по улиците на града, пишат немски издания.

Местната управа настоява настоява да се сключат двустранни споразумения с България и Румъния, за да се улесни обменът на данни за собствениците на моторните превозни средства и полицията по-лесно да установява самоличността на нарушителите. Кметът на Дуисбург настоява също да се затегнат изискванията за пререгистрация на автомобилите с чужди номера.

Според местната управа трябва да се скъси срокът за пререгистрация на автомобилите с чужди номера и съответно глобите да бъдат увеличени.

Мерките включват и вдигането с паяк на неправилно паркирани коли с предишни неплатени глоби. От месец юли властите ще започнат да вдигат колите с натрупани 5 нарушения, предават германските медии.