Бивш български военен лекар, арестуван в Мексико, е обвинен от федерален съд в Бостън за трафик на опиати в Масачузетс. Обвинението е оповестено в четвъртък, пише в. “Бостън глоуб”.

Чикаго, Бостън, Ню Джърси и Ню Йорк са американските градове, в които били доставени 20 000 таблетки фентанил суперкачество, изработени от Антон Петров Кулкин, родом от София, пишат мексикански медии. Българинът се саморекламирал като най-добрия “готвач” в Латинска Америка на синтетичната дрога. Мексикански медии пък го обявяват за най-добрия производител на фентанил на световно ниво.

48-годишният българин се подвизавал и под имената Давид Соломонов Ашкенази, Емил Иванов Асенов и Тони.

Антон Петров Кулкин бил арестуван на 6 септември 2018 г. от полицията в Мексико по други обвинения, поради което повече нямало смисъл американското обвинение да бъде държано в тайна. Задържането му в Мексико станало след 6-месечно разследване на полицията.

В Масачузетс Кулкин и мексиканецът Карлос Асеро Падиля били обвинени през август в заговор за притежание и разпространение на карфентанил, показват съдебните документи. Не е ясно дали и Падиля е арестуван.

Карфентанилът е описан като “аналог на известния обезболяващ синтетичен опиат фентанил” и “един от най-силните познати опиати” в американския национален справочник по медицина. Ефектът му е приблизително “10 000 пъти по-силен от морфина и 100 пъти от фентанила”.

През последните години приемането на свръхдози фентанил се е превърнало в епидемия, отнела живота на десетки хиляди хора в САЩ, пише “Бостън глоуб”, цитиран от 24 часа. Само за една година смъртните случаи са се увеличили от 5343 на 9580, сочи доклад за 2017 г.

Според обвинението Кулкин и Падиля започнали да разпространяват карфентанил в Масачузетс и в Калифорния, както и в Мексикали, Мексико, през декември 2017 г. Съдебните документи обаче не посочват какво количество карфентанил е било разпространено в Масачузетс.

В публикация през януари в мексиканския сайт “Кроника” се посочва, че Кулкин има банкови сметки в Русия, САЩ и Доминиканската република, в която живял 12 години. В Мексико той бил арестуван след разкриването на лаборатория, където произвеждал фентанил. Българинът предложил 200 000 долара, за да остане свободен, но бил задържан.