„Никога не забравяй кой ти е помогнал, докато всички други само са се извинявали!“ Така започва писмото си към външния свят Галина Килова, която е в затвора в Лас Вeгас от края на 2014 г. Нейната изповед е публикувана в bg-voice.bg, който е сайтът на българите в САЩ и Канада.  В нея тя се представя и описва как се чувства и на какво се надява.

„Здравейте, казвам се Галина. Аз съм европейка и съм преминала през много трудности, защото нямам семейство или много приятели тук в САЩ. Оцелях сама, с достойнство и позитивно мислене, дълго време. Когато нещата отиваха на зле, аз никога не съм го използвала като извинение да се откажа. Вместо това го използвах като мотивация да бъда по-упорита.

Избирам да се усмихвам, а не да се мръщя.

Обичам да се забавлявам и да се смея.  Аз съм спонтанна, свободолюбива, безстрашна, целеустремена, общителна и се боря много, за да постигна целите си“, споделя Галина.

„Въпреки това стигнах до момент, в който вярата ми отслабва, духът ми пада и силата ми намалява. Толкова съм самотна и имам нужда от приятелства. Обръщам се към теб с надежда, че ще се поинтересуваш да ме опознаеш. Може да съм сгрешила, но все още съм човек. Боря се да бъда силна психически и се опитвам да съм концентрирана, но се чувствам толкова изтощена от тъгата и самотата“, казва още българката=

„Търся някой, който ще има смелостта да направи нещо положително в живота ми. Някой, който да помогне за облекчаване на монотонността на деня ми, някой различен, който може да ми даде причина да мечтая за бъдещето. Някой, който е мил и който може да се грижи за мен. Надеждата ми е да имам шанс да те опозная и ако съдбата е на моя страна, може да намеря някой наистина специален човек.

Отказването не е опция

Преживявала съм толкова много физическа и психическа болка и единствено търся искрени намерения и честност. Ще се радвам да се запозная с качествени хора, докато съм съсредоточена върху възстановяването на живота ми. Рискувай с мен! Моля те, пиши ми… аз ще чакам: Галина.“

Килова бе осъдена в края на 2015 г. за т. нар. hit and run (катастрофа и бягство от мястото на произшествието), при което е загинал човек. Тя получи най-тежката присъда – от 6 до 15 години затвор. Преди съдията да обяви присъдата, съдебни заседатели изслушаха тезите и свидетелите на обвинението и защитата и обявиха българката за виновна в тежкото престъпление. Бяха им нужни по-малко от 30 минути, за да обявят решението си.

В хода на делото прокуратурата изложи доказателства как 29-годишната тогава Килова блъска с колата си 63-годишния Майкъл Гръбс на булевард “Рейнбоу” във Вегас, докато той бута бебешка количка с 19-месечната си внучка. После тя бяга от мястото. Свидетели на инцидента разказват как бутаната от Гръбс количка хвръква във въздуха. Лекарите констатират, че бебето оцелява по чудо. Но мъжът умира на място. Катастрофата е станала на 24 ноември 2014 г. сутринта.

Осем дни след инцидента Килова се предава на полицията.

Тя излиза под гаранция от 20 хиляди долара, но още на следващия ден имиграционните власти я задържат, защото откриват, че е надстояла туристическата си виза, с която влиза в страната през 2006 г. Адвокатът на Килова Борис Аврамски казва, че тя най-вероятно ще бъде депортирана в България след излежаването на присъдата си.

Според полицейския доклад властите получават две обаждания, уличаващи Килова. Първото е анонимно, а второто е от нейния работодател. Веднага след катастрофата българката отива в пицарията, в която работи. Освен че закъснява за работа Галина паркира на различно от обичайното място. Българката споделя за катастрофата на свой колега, непосредствено след което шефът й Майкъл Фернандез също научава и прави връзката с инцидента от 24 ноември. От полицията казват, че доказателствата, намерени при катастрофата, съвпадат с тези по колата на Килова. Пред полицията тя признава, че е била на кръстовището в момента, в който е блъснала възрастния човек.

В съдебната зала Килова каза, че не е осъзнала какво се е случило и затова не е спряла при удара. Прокуратурата обаче показа снимки на напуканата броня на сивата „Хонда Сивик”, собственост на Килова. Липсващите части от колата като пъзел пасват с тези, намерени на мястото на инцидента. По късно при обявяването на присъдата българката се е извинила на семейството на загиналия.

Версията на обвинението е, че Килова е закъснявала за работа, когато е навлязла в завой, на който колата й е поднесла. В съда прокурор Браян Раутлидж каза, че 63-годишният Майкъл Гръбс е бил пометен от колата, а главата му е пробила предното стъкло. Семейството на Гръбс не е завело гражданско дело срещу българката, защото е сключило споразумение със застраховката й. Това не е първият сблъсък на Килова с правосъдието. През 2007 година тя е арестувана за каране в нетрезво състояние и без валидна шофьорска книжка.