Американският президент Джо Байдън отмени решението на своя предшественик Доналд Тръмп да ограничи влизането в страната за определени категории чуждестранни граждани. Изявлението му беше публикувано на уебсайта на Белия дом.

"Решението не защитава интересите на САЩ. Напротив, това вреди на САЩ ", каза Джо Байдън.

Държавният глава поясни, че указът на Тръмп не позволява на членове на семейства на американски граждани и законни постоянни жители на страната да се присъединят към своите роднини. Освен това ограничението за пътуване "вреди на индустриите в САЩ, в които работят таланти от цял ​​свят".

През 2020 г. 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, който предотвратява влизането на имигрантите, представляващи риск за американския пазар на труда, по време на пандемията COVID-19.

Още с влизането си в Белия дом Джо Байдън отмени забраната за влизане в Съединените щати на граждани на редица мюсюлмански държави.

Междувременно той удължи санкциите срещу Куба, неговото изявление беше публикувано на уебсайта на Белия дом.

По-специално новият президент удължи забраната за неразрешено влизане на регистрирани в САЩ кораби в кубински териториални води, тъй като това може да допринесе за "масова миграция от Куба".

"Остава политиката на САЩ, че масивната миграция от Куба може да застраши националната сигурност на САЩ", каза Байдън.

Санкционният режим е въведен за първи път през 1996 г.

Редица ограничения бяха премахнати от администрацията на президента Барак Обама, при когото Джо Байдън беше вицепрезидент. Впоследствие много санкции бяха възстановени от Доналд Тръмп.