Атентаторът в Страсбург крещял “Аллах акбар”, докато стрелял по хората, дошли да се радват на коледния базар, заяви прокурорът на Париж. Двама души са загинали, трети е в мозъчна смърт. 12 са ранените, като 6-има от тях берат душа, каза Реми Ейц.

Извършителят на терористичното нападение е 29-годишният жител на Страсбург Шериф Шекат. Той е бил в списъка на наблюдаваните лица от разузнаването като потенциално опасен за сигурността. Осъждан е 27 пъти за различни престъпления, основно кражби с взлом, извършени във Франция, Германия и Швейцария. Напоследък бил издирван за въоръжен грабеж и опит за убийство. Ден преди атентата домът му в Страсбург бил претърсен, а той трябвало да бъде арестуван, но полицията не го открила. Намерила обаче гранати, муниции и 4 ножа, съобщава АФП, цитирани от 24 часа.

След атаката на коледния базар терористът бил ранен в ръката при престрелка с полицаи, но успял да се измъкне, отвличайки такси. Похвалил се пред шофьора на таксито, че е убил 10 души и полицията го е простреляла.

720 членове на френските спецчасти бяха пуснати по следите на нападателя, който до сряда вечерта не беше заловен. Има предположения, че може да се е укрил в Германия, където също го издирват. На 30 км от границата с Франция се претърсва всяка кола. Властите в Париж повишиха нивото на тревога.

Жена разказа пред френската тв БМФ, че се озовала лице в лице с нападателя, след като го видяла да застрелва мъж в главата. След това стрелял отново и втори мъж паднал на земята. Приятелите на жената се разбягали в ужас, но тя замръзнала. Нападателят се обърнал, видял я, но не стрелял.

“Не знам защо не ме уби. Невероятна късметлийка съм”, казва французойката. Сред застреляните има турист от Тайланд, на 45 г., а сред тежко ранените - италиански журналист. Хиляди хора останаха с часове залостени в магазини, заведения, театри и кина заради полицейската операция в Страсбург.

При бягството си Шекат продължил да стреля и ръга хората, които се изпречвали пред очите му. Натъкнал се на четирима полицаи и започнал да гърми и по тях, а те отвърнали. След като взел таксиметровия шофьор за заложник, атентаторът успял да се измъкне до предградието Ньодорф, където живее, но без да посочва адрес. И там изчезнал. Полицията претърсва къща по къща в квартала, казват очевидци. Арестувани са 4-ма членове на семейството му - родителите и двама от петимата му братя. Смята се, че беглецът се укрива заедно с друг от братята си, също радикализиран.

Независимо от ужаса в Страсбург Европейският парламент продължи работата си. Белгия усили охраната на коледните базари. Според българския вътрешен министър Младен Маринов у нас не се налага промяна на мерките за сигурност.