Полската агенция за сигурност арестува полски и китайски гражданин по обвинения в шпионаж, предаде Ройтерс, като цитира Полската агенция по печата (ПАП), пише Dir.bg. Китаецът е един от директорите на полския филиал на телекомуникационния концерн "Huawei".

"Китайският гражданин е бизнесмен, работещ за голяма електронна компания. Полякът е личност, известна в средите, свързани с кибер-бизнеса", съобщи пред ПАП Мачей Воншик, заместник-ръководител на полските специални служби.

Според полски медии полякът - Пьотър Д., до 2011 г. е заемал висш пост в Агенцията за вътрешна сигурност на Полша. Работил е в областта на киберсигурността. Претърсени са били полски офиси на "Хуавей", както и полски офиси на телекомуникационната фирма "Ориндж".

Ройтерс посочва, че арестите задълбочават интригата, свързани с критики на Запад срещу дейността на големия китайски производител на смартфони и телекомуникационно оборудване.

През декември канадските власти арестуваха по искане на САЩвисшата служителка на китайския телеком Huawei Мън Ванчжоу. Задържането й е в рамките на разследване за нарушаване на американски търговски санкции. US разузнавателни агенции твърдят, че Huawei е свързана с китайското правителство и оборудването ѝ може да има "задни вратички" за използване от държавни шпиони. След критиките от САЩ редица западни страни и компании започнаха анализи с цел да решат дали да позволят използването на оборудване на Huawei в телекомуникационните им мрежи.

И докато САЩ е в търговска война с Китай, Варшава затопля все повече отношенията си с Вашингтон. В края на миналата година полският министър на отбраната Мариуш Блашчак се обяви за създаването на американска военна база в страната с името "Форт Тръмп".