Задържани са 13 души в белгийския пристанищен град Антверпен, заподозрени във връзки с джихадистка групировка. Повече от 100 полицаи провериха множество адреси в населеното място. Операцията е започнала под ръководството на антитерористични магистрати като част от по-широко разследване, се казва в изявление на федералните прокурори.

"Група от Антверпен в средите на салафитските джихадисти е подложена на щателна проверка и целта на тази операция имаше за цел да изясни допълнително дейността на групата", посочват властите, цитирани от Нова ТВ.

Предстои съдия-следовател да вземе решение за евентуален арест.

В миналото белгийските градове Брюксел и Антверпен са били посочвани като предполагаеми тилови бази на международния джихадистки екстремизъм. Антверпен беше база на джихадистката група Sharia4Belgium, основана през 2010 г., а няколко от членовете ѝ продължиха да се бият за хардлайнерски групи в Сирия.

Бившият ѝ лидер Фуад Белкасем е осъден през 2015 г. в Белгия на 12 години затвор, а през 2018 г. е лишен от белгийско гражданство.

Sharia4Belgium е официално разпусната, но белгийските правоприлагащи органи се опасяват, че тя все още може да бъде източник на вдъхновение за някои ислямисти.

След атентатите в Париж от 13 ноември 2015 г., при които загинаха 130 души, Белгия беше обвинена, че е тилова база на международния джихадизъм.Първоначалното разследване показа, че няколко от нападателите са от работническия квартал на Брюксел Моленбек и че нападенията са били планирани там.

Самата Белгия се превърна в мишена след ареста в Брюксел на Салах Абдеслам - единствения оцелял член на бандата за атентати в Париж, който сега е съден във Франция.

На 22 март 2016 г. Брюксел е засегнат от двоен самоубийствен атентат, за който отговорност пое групировката "Ислямска държава".

Атентатори от същата джихадистка клетка, която атакува Париж, се взривиха на брюкселското летище "Завентем" и в метрото, като убиха 32 души и раниха 340.