Сблъсъци с полицията в Нова Зеландия и предупреждения за арести в Канада. Така преминха последните протести в двете страни срещу COVID мерките, т. нар. "Конвой на свободата".

Над 50 души са арестувани в Нова Зеландия, след като на демонстрантите, които направиха лагер край законодателния орган по-рано тази седмица, им бе наредено да се преместят, предаде АФП.

Полицията се задейства рано в четвъртък, след като първите два дни от акцията не предприемаше особени мерки срещу протестиращите, използвайки мегафони, за да предупреди тълпата от около 150 души, че ще бъдат арестувани, ако не напуснат.

Отговорът на демонстрантите бе придружен от маорска хака, а полицаите бяха удряни насред викове „това не е демокрация“ и „засрамете се“.

Междувременно канадската полиция предупреди, че ще предприеме арести на шофьори на камиони и демонстранти, които затвориха централната част на столицата Отава в знак на протест срещу Covid ограниченията, предаде АФП. В изявление от полицията се посочва, че всеки, който блокира улици или помага на други хора да го правят, може да бъде третиран като престъпник и да последват обвинения. 

След блокадата на моста Амбасадор между Уиндзър и Детройт премиерът Джъстин Трюдо предупреди, че това са  действия, който застрашават икономическото възстановяване на страната.

„Не можете да спрете пандемията с блокади. Не можете да я спрете и с укази , нито със законодателство. А тези блокади - незаконни демонстрации, са неприемливи и влияят негативно върху бизнеса и производството. Трябва да направим така, че това да спре“, каза Джъстин Трюдо в Камарата на общините.

Въпреки предупрежденията участници в протеста в Отава заявиха пред АФП, че нямат намерение да напуснат центъра на столицата.

Канадски и американски търговски асоциации в съвместно изявление поискаха движението през моста да бъде възстановено. Т. нар. Конвой на свободата“ пое миналия месец от тихоокеанското крайбрежие на Канада към столицата Отава в знак на протест срещу изискването шофьорите да бъдат ваксинирани или тествани и изолирани, когато пресичат границата със САЩ.

По-рано говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че САЩ са в тесен контакт с канадските гранични власти заради блокадата на моста.

Тя изрази притеснения относно ефекта от протестите върху американската икономика, заявявайки, че тези действия представляват риск за доставките и за автомобилната индустрия.