Първите американски войски, които подсилват съюзниците на НАТО на източния фланг след струпването на руска армия на границата с Украйна, пристигнаха в Румъния. Това обяви румънският министър на отбраната Василе Данку, цитиран от "Ройтерс". САЩ изпращат близо 3000 допълнителни войници в Полша и Румъния, за да предпазят Източна Европа от потенциално разразтване на кризата заради руския натиск над Украйна.

Пентагонът съобщи, че ще предислоцира в Румъния част от "Страйкър" бригада, съставена от около 1000 американски военни от Вилчек, Германия. В Полша войските започнаха да пристигат в събота.

По данни на Данку първите 100 американски войници вече са в страната, за да се занимават с логистика. Той отбеляза, че няма да мине много време, преди да пристигнат и останалите войски.

В момента Вашингтон има около 900 войници в Румъния, която е членка на НАТО от 2004 г. И е домакин на система за отбрана срещу балистични ракети, за която Русия от години твърди, че може да се оборудва с ракети "Томахоук". Някои от чуждестранните военни в Румъния са част от силите на НАТО, а други - по отделни двустранни споразумения.

Франция също обяви, че планира да изпрати войски в Румъния и предложи да бъде водеща нация на бъдеща мисия на НАТО, която може да събере около 1000 войници от различни страни. Решение може да бъде взето на следващата среща на министрите на отбраната на НАТО в средата на настоящия месец.

Вчера понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът обмисля по-дългосрочно военно позициониране в Източна Европа за укрепване на отбраната си. В момента НАТО разполага с войски, които се сменят на ротационен принцип.