Температурнии рекорди бележат днешния ден в Западна Европа. Париж счупи днес своя исторически температурен рекорд, датиращ от близо 70 години. Във френската столица в 11,42 ч. по Гринуич бяха измерени 41 градуса по Целзий, а към 15,20 ч. бяха регистрирани 42,4 градуса, предават световните агенции.

След като по-рано днес германските метеоролози съобщиха за счупен вчера исторически рекорд от 40,5 градуса, днес той беше подобрен на четири път. Първо бяха отчетени 40,6 градуса по Целзий, а после беше съобщено за 40,9 градуса по Целзий, регистрирани в западната част на страната. След това Националната метеорологична служба съобщи за измерени 41,5 градуса по Целзий в Линген в западната част на страната, а по-късно са измерени и 42 градуса, предаде ДПА, цитирана от dir.bg.

Белгия днес съобщи за температурен рекорд от 40,2 градуса по Целзий, измерени вчера в Лиеж. Днес в Туитър белгийският метеоролог Давид Нехенау обяви за измерени 40,6 градуса по Целзий във военната база Клайне-Брьогел, което е национален рекорд.

Във Великобритания бяха регистрирани най-високите температури за месец юли - 36,9 градуса, отчетени в Хийтроу, но според метеоролози може да бъде подобрен и историческият рекорд от 38,5 градуса по Целзий, поставен в Кент през август 2003 г.

Холандският метеорологичен институт също съобщи за счупен национален температурен рекорд. В първото съобщение се говореше за 41,7 градуса по Целзий, измерени днес. После института анулира информацията и съобщи първо за 39,3 градуса по Целзий, а после за 40,4 градуса по Целзий. И в двата случая градусите са повече от националния рекорд, поставен през лятото на 1944 г., когато бяха измерени 38,6 градуса.