8,46 часа, 11 септември 2001 г. Това е моментът, от който светът стана друг. Преди 18 години в този час самолет удари една от кулите на Световния търговски център – символ на Ню Йорк.

Събитията, които разтърсиха света, продължиха точно 102 минути. И сложиха началото на войната с терора, която се води и до днес.

 Ето хронологията на събитията, които в съдбовна сутрин промениха хода на историята:

 08:46 ч (местно време) – първият удар

 Самолетът Boeing 767 на авиокомпания American Airlines, осъществяващ полет между Бостън и Лос Анджелис с 92 души на борда - включително петима похитители, се разбива в Северната кула на Световния търговски център, оставяйки гигантска дупка във фасадата на сградата. Гъст дим покрива горните етажи от кулата.

 09:03 ч – ударът във втората кула

 Отново Boeing 767 на превозвача United Airlines, които лети от Бостън до Лос Анджелис с 65 души на борда - включително петима похитители - удря Южната кула на Световния търговски център, предизвиквайки огромен взрив.

 09:37 ч – ударът по Пентагона

 Самолет Boeing 757 на компанията American Airlines, който е летял от летище Дълес във Вашингтон до летище Лос Анджелис, се разбива в Пентагона. На борда има 64 души, включително петима похитители.

 9:30 ч - президентът Буш говори

 Президентът на САЩ Джордж У. Буш е в Сарасота, Флорида, и оттам коментира взривовете . Нарежда да се проведе "разследване в пълен мащаб“, както и да се преследват и да се намерят  хората, извършили тези действия".

 9:42 часа – всички полети са отменени

 В САЩ Федералната авиационна администрация (FAA) нарежда отмяна на всички търговски полети в Съединените щати.

 09:59 ч - Южната кула се срива

Южна кула на СТЦ, ударена 56 минути по-рано, се срива в облак от пушек и прах.

 10:03 ч - Катастрофата в Пенсилвания

 Самолет Boeing 757 на United Airlines, пътуващ от Нюарк за Сан Франциско с 44 души на борда - включително четирима похитители, се разбива в поле близо до Шанксвил, Пенсилвания, след като пътниците и екипажа са се борили с похитителите. Самолетът не успява да достигне целта си, за която се смята, че е била Белият дом.

 10:28 ч - Северната кула се срива

 Северната кула на Световния търговски център се срива час и 42 минути, след като е ударена. Огромен облак от прах се издига над Манхатън.

 Равносметката за тези 102 минути терор: 2974 загинали от 90 държави, още 75 000 са жертви на нападението - някои от тях имат здравословни проблеми или психични заболявания.

Днес мястото на Световния търговски център е различно - там има мемориал, музей, както и бизнес сгради, най-скъпата жп гара в света и артистичен център. В центъра на този терен е Кулата на свободата или Световен търговски център №1. Тя гледа Манхатън от 541 метра височина или 1776 фута, което отговаря на годината на американската независимост.

Светлините на този небостъргач, който е най-големият на американския континент, са видими от километри. Кулата е по проекта на Дейвид Чайлд и по първоначален замисъл на Даниел Либескинд, на когото от начало беше възложена задачата да реши как да бъде преустроен теренът на рухналите кули близнаци. Строителството на Кулата на свободата започна през 2006 г. и тя беше завършена през май 2013 г.