Във Франция са събрани близо 270 млн. евро за реконструкция на "Нотр Дам". Сумата от даренията е събрани от четири френски фонда, като стотици хиляди донори от повече от 150 страни, включително Русия, взеха участие в набирането на средства.

След опустошителния пожар на 15 април френските власти съобщиха, че набират средства за извършване на възстановителни работи. Четири френски организации бяха упълномощени да събират дарения: Фондация "Нотр Дам", Център за национални паметници (Centre des monuments nationaux), Фондация за Франция и Фондация "Херитидж". 

Общата сума на даренията, които се очакваше да бъдат събрани и които обещаха да дарят големи компании, варираха до 800 милиона евро.

Според някои експерти, възстановяването на катедралата може да изисква няколкостотин милиона евро, информира БГНЕС.

"Получихме 221 милиона евро от 230 хиляди донори от 152 страни", каза Лорънс Леви, ръководител на пресслужбата на Фонда за наследството.

Беше отбелязано, че сред даренията са 100 милиона евро, прехвърлени от френската петролна и газова компания „Total”. "54 млн. е сумата от даренията от физически лица, а останалите са дарения от други компании", каза представителят на фонда.

Пожарът в "Нотр Дам" - от цигара или неизправностНяма съмнения в умишлени действия

Как да изглежда Нотр Дам? Предложенията на световноизвестни архитектиАрхитекти от цял свят правят предложения

След 13-часови дебати - нов закон за Нотр ДамХората, решили да дарят средства за възстановяването на катедралата, ще получат данъчни облекчения