Финландски учени започнаха единствено по рода си изследване, което цели да се тества ефикасността на назален спрей срещу пристрастяване към хазарта. Спреят съдържа медикамента налоксон, използван за преустановяване на ефекта от свръхдоза опиоиди.

Налоксон въздейства върху производството на невротрансмитера допамин, който е с главна роля за пристрастяването. "Участието в играта е свързано с много импулсивно поведение - поясни експертът по токсикология Хану Алхо от Националния институт по здравеопазване в Хелзинки - Желанието за игра е незабавно. Затова търсим лекарство с бързо въздействие."

Изследването ще обхване 130 доброволци. Всеки от тях ще може да ползва спрея в разстояние на три месеца. На половината участници ще бъде даден спрей плацебо, пише Novini.bg

Според Алхо изследването е единствено по рода си. Учени и преди са използвали сходно на налоксон вещество, съдържащо се в капсули, но лечението не бе ефикасно - трябваше да измине най-малко един час, преди да се почувства ефектът от лекарството. Резултатите от изследването ще станат известни след година и половина.