Ако някога сте мечтали да притежавате собствен дом в китно италианско селце, то блянът ви може да бъде удовлетворен срещу „крупната“ сума от 1 евро.

Италианското село Ололай, намиращо се на остров Сардиния, обяви, че продава стотици изоставени домове срещу символичната сума от 1 евро, предава CNN. 

Tова не е първото населено място в Италия, което прибягва до подобен маркетингов трик, но по всичко личи, че може да стане първото, което действително да спази даденото обещание.

Офертата обаче върви с малка уловка. Около 200-те каменни къщи в селото са в плачевно състояние, като купувачите трябва да се ангажират с реставрацията на придобитите домове, която да бъде реализирана в рамките на 3 години. Подобно реновиране се оценява на около 25 хил. долара.

Зад предложението се крие план против обезлюдяването на населеното място, което лека-полека започва да се превръща в призрачен град. Населението на селото е спаднало на половина - от 2 250 души до 1 300 души, като новородените бебета се броят на пръсти.

„Ние сме горди с праисторическия си произход“, казва Ефисио Арбау, кмет на Ололай. „Моята цел е да спасим нашите уникални традиции от изпадане в забвение. Гордостта от нашето минало е и нашата сила. Ние винаги ще бъдем корави хора и няма да позволим града ни да умре“, казва той.

Ололай е навярно най-добрия пример за автентично селище на остров Сардиния. Някога заети, сега малките каменни улички и китни площади тънат в тишина. Младите се насочват към големите градове, лека-полека превръщайки родните си места в спомен от миналото.

Изоставени къщи представляват сцена, изобразяваща надмощието на природата, която бавно, но сигурно обгръща със зелените си пръсти това, което е било отнето от нея преди векове.

Все пак в селото все още има живи примери за съхраняване на традициите, като местното домашно овче сирене или ръчно плетените кошници.

Селото някога е било сцена на битки, а пещерите, намиращи се из околните скали, някога са били използвани от разбойници, които държали там своята плячка или отвлечени противници.

„Нашите езически прадеди никога не са се дали на римските завоеватели, които ни наричали „варвари“, казва кметът на селцето.

За да се опитат да вдъхнат нов живот на селцето, Арбау се е свързал с бившите собственици на изоставените къщи с молбата да прехвърлят собствеността на постройките към местната власт.

Кметът приел специален декрет, чрез който през 2017 г. листнал къщите на пазара за недвижими имоти на изгодни цени. Въпреки лошото им състояние, три от къщите вече са продадени, а по думите на кмета, вече има над 100 запитвания, идващи от целия свят, включително Русия и Австралия, пише Profit.bg.

Ефисио Арбау се надява реставрацията на домовете да създаде нови работни места, което да подпомогне местната икономика.

Вито Касула, пенсиониран строител, е първият, който придобива дом в селото на цената на едно капучино. Той е трансформирал къщата чрез природосъобразни материали, запазвайки автентичната декорация и мебелировка.

„Живеем наблизо и често посещаваме Ололай. Един ден съпругата ми видя рекламата във вестника. Това беше възможност“, казва Касула. „Този спокоен град е замръзнал във времето. Мястото предлага мирен, здравословен начин на живот“, добавя той.