Цените на златото в Индия се покачиха до рекордно високо ниво, проследявайки силните печалби на световните пазари. В MCX златните фючърси скочиха с 1,6% до 47 462 индийски рупии /INR/ за 10 грама, изпреварвайки предишния максимум от 47 337 индийски рупии от миналия месец. Цените на среброто също се покачиха - 2586 INR или около 6% до 46 721 INR за килограм. Цените на златото в Индия включват 12,5% вносно мито и 3% БДС.

Цените на златото се покачиха с около 50% през последната година в Индия на фона на обезценяването на рупията спрямо щатския долар, напрежението между САЩ и Китай и притесненията за по-дълбока глобална рецесия на фона на коронавирусната криза.

Посочвайки силен инвеститорски интерес към златото, акциите с SPDR ETF, най-големият в света фонд за търгуване на злато, нараснаха до 1104,71 тона, най-висока стойност от април 2013 г.

В петък цените на златото преминаха границата от 1.750 долара за унция на световните пазари, като постигнаха около 2% печалба за седмицата. Цената от 56 долара за грам надмина стойностите от 2012 година. 

Очакванията за по-нататъшно стимулиране от Федералния резерв на САЩ се повишиха, след като председателят Джером Пауъл по-рано тази седмица предупреди за "продължителен период" на слаб икономически растеж и съобщи, че са готови да разработят мерки в тази насока. 

Цените на златото са подкрепени от разговорите за по-нататъшно стимулиране на икономиката в САЩ и влошаването на отношенията между САЩ и Китай, докато инвестиционното търсене на злато също се увеличава на фона на рецесионния натиск и търговската война, заяви Джигар Триведи, анализатор на анализа в Anand Rathi Shares.

Коронавирусът, който е заразил над 4,46 милиона души по целия свят, възпрепятства глобалната икономическа активност, подтиквайки централните банки и правителствата да прибегнат към масивни стимулиращи финансови мерки. Златото има тенденция да се възползва от икономически стимули, тъй като често се разглежда като инструмент срещу инфлацията и понижаването на валутата.