Биткойн падна при продължителна разпродажба на криптовалути до най-ниското си ниво от шест месеца до $38 000, а етерът сре срина под $3000. Криптосривът идва на фона на все по-широко притеснение към високия риск на пазарите. 

Най-големият токен потъна с цели 8,7% в петък, отбелязвайки тридневен спад. Други криптовалути също бяха на червено, тъй като инвеститорите разтовариха рискови залози в една нестабилна седмица за глобалните пазари. Етерът падна под $3000, губейки цели 11%, докато Solana, Cardano и Binance Coin също преживяха драстични спадове.

Биткойнът претърпя труден старт на годината и цените паднаха с около 40% от пика в началото на ноември. Дигиталните активи пострадаха особено през последните дни поради сериозна разпродажба, нарастващи регулаторни заплахи и опасения относно затягането на паричната политика на САЩ, а от вчера и Русия. 

Регулаторите в Обединеното кралство, Испания и Сингапур тази седмица предложиха затягане на правилата за насърчаване на крипто активи за неопитни инвеститори, докато руската централна банка в четвъртък предложи пълна забрана на криптовалутите.

Индексът на относителната сила на биткойн на ниво, което предвещава нива в разпродажбите

„Слуховете за руските забрани за добив, ефектите от намаляването на добива на криптовалутата и текущите регулаторни проблеми в някои юрисдикции в момента имат по-голяма тежест в решенията за търговия и инвестиции, отколкото основните дългосрочни фундаменти“, каза Джейсън Дийн, анализатор във фирма за изследване на цифрови активи.

„В същото време засиленото използване и приемане на биткойн в икономики с висока инфлация създава объркваща пазарна картина, водеща до липса на решителна посока и инерция, така или иначе“, добави той.

Дийн прогнозира „нестабилна търговия без посока“ в краткосрочен план с допълнителни слабости и спадове, която вероятно тепърва предстои.

Технически модел, базиран на индикатор за импулс, известен като седмичен индекс на относителна сила, намекна за възможността сривът на биткойн да се дължи на т.н. "отдушник". Индикаторът в петък падна в регион, който в миналото съпътстваше нивата на разпродажбите на биткойн.

Нарастващата технологична корелация на биткойн изпраща притежателите на несигурно пътуване. 

„Биткойн и по-широкият крипто пазар остават обект на капризите на макропроменливите“, пишат в бележка стратезите на Fundstrat Digital Asset Research Шон Фарел и Уил МакЕвой.