Цените на петрола се стабилизираха тази сутрин в азиатската търговията и са на път да отбележат най-големите си седмични спадове от ноември, след като се разразиха страхове от ескалация на забраните за руския петрол срещу усилията за предлагане на повече доставки на пазара от други големи производители, предаде Ройтерс.

Сортът Брент от Северно море днес поевтиня с 16 цента или 0,15 на сто до 109,17 долара за барел след вчерашното понижение от 1,6 на сто, предаде БТА. Американският лек суров петрол прибави 2 цента или 0,2 на сто и един барел се търгуваше за 106,04 долара в сутрешната сесия в Азия.

В седмица на нестабилна търговия, белязана от разговори за ембарго върху руския петрол, както и за потенциални увеличения на доставките от Иран, Венецуела и Обединените арабски емирства, докато бойните действия ескалираха в Украйна, Брентът беше пред седмичен спад от около 7 на сто, след като достигна 14-годишен максимум от 139,13 долара за барел.

Американският суров петрол се насочи към спад от около 8 на сто, а след това достигна връх от 130,50 долара за барел. И двата контракта биха могли да преминат рязко под 100 долара за барел при всякакви новини, които се възприемат като облекчаващи прекъсванията в доставките, коментира Джефри Хали, анализатор в ОАНДА (OANDA). По същия начин, и двата контракта биха могли лесно да се върнат над 115 долара за барел при отрицателни новини, добави той. Просто пазарът е такъв, посочи специалистът. Котировките се успокоиха тази седмица, след като стана ясно, че ЕС, силно зависим от руската енергия, няма да се присъедини към САЩ и Великобритания в забраната за петрола от Русия.

На спотовия пазар златото днес поевтиня с 0,2 на сто до 1992,94 долара за тройунция, а фючърсите останаха стабилни на цента от 2000,10 долара. За седмицата до момента благородният метал е прибавил 1,2 на сто към стойността си и е напът да отбележи второ седмично поскъпване заради войната в Украйна.

Цената на природния газ в Европа се повиши с 1,23 процента към 9:50 часа българско време днес, показват данните от борсата ICE.

 В момента априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се търгуват за 128 евро за мегаватчас или малко под 1400 долара за 1000 куб. метра. В 9:00 часа българско време днес търговията стартира от 122 евро за мегаватчас, впоследствие цените започнаха да варират в границите между 125 евро и 117 евро за мегаватчас.

Вчера борсата затвори при 126,40 евро за мегаватчас. По този начин общото поскъпване на природния газ за днес до момента е 1,23 на сто, предаде БТА.

Фючърсите за май на хъба TTF се продават на цени от 125 евро, като при тях повишението е 0,14 процента. Фючърсите за юни се търгуват за 122,15 евро за мегаватчас - поскъпване с 0,08 на сто, сочат данните от борсата.