Консервативната и евроскептична партия „Хърватски суверенисти“ започна двуседмична инициатива в неделя за събиране на подписи в опит да издейства референдум дали страната да приеме еврото като своя валута, предава Ройтерс.

Евроскептичната партия, която има четирима депутати в 151-местния парламент, и някои малки десни съюзници трябва да съберат подписи от 10% от избирателите, или около 370 хил. души. Те ще установят около 250 локации в цялата страна в опит да постигнат този брой.

Десноцентристкото правителство начело с премиера Андрей Пленкович работи за приемането на еврото от началото на 2023 г. и се надява да получи зелена светлина от еврозоната през първото полугодие на 2022 г, пише Investor.

Пленкович твърди, че приемането на еврото ще елиминира валутния риск, ще намали лихвите, ще подобри кредитния рейтинг на страната и ще открие пътя за повече инвестиции в икономиката, доминирана от туризма.

Евроскептиците твърдят, че икономиката е твърде слаба и неконкурентоспособна, за да е готова да приеме еврото и че това ще доведе до ръст на цените.

Според обществено допитване, публикувано през юли, малко над 60% от избирателите подкрепят приемането на единната валута, която се използва в 19 от 27-те страни членки на ЕС.

Правителството твърди, че референдум не е необходим и смята, че хърватите вече са приели единната валута, когато са гласували на референдума за присъединяване към ЕС преди близо десет години.

Като първа стъпка организаторите на инициативата за референдум искат допитване сред народа за конституционна промяна, която би направила възможна замяната на куната като валута само чрез пряко гласуване от гражданите.

„Нашето мнение е, че решението по толкова важен въпрос трябва да бъде взето от гражданите, а не от премиер или правителство“, казва Мариян Павличек, един от ключовите организатори на инициативата, пред вестник „Вечерни лист“.

Ако бъдат събрани достатъчно подписи до 7 ноември, може да се наложи Конституционният съд да се произнесе дали въпросът с приемането на еврото е бил разрешен по време на присъединяването към ЕС или дали инициативата за референдум има правна база.