Вчера централната банка на Русия обяви възможна забрана на използването и всякакви видове копаене на криптовалути (GPU-базирано и т.н.) на руска територия. Тази информация идва в светлината на цитираните заплахи за настоящата финансова стабилизация на страната, благосъстоянието на гражданите на федерацията и независимостта от нейната парична политика.

Забраната за копаене и използване на криптовалути продължава да се разпространява по целия свят, от строгите мерки в Азия миналата година до опасенията на Съединените щати относно сериозните рискове с цифровите валути и възможността за саботаж на парични и финансови институции и системи.

Първоначално, руското правителство се бори срещу цифровите валути за възможни употреби при тероризъм и пране на пари. През 2020 г. правителството успя да забрани криптовалутата като форма на плащане, но не можа да спре легализирането на цифровите пари.

Централната банка на Русия заявява, че теоретичните пазари са определяли предимно бързата промяна на криптовалутите, отбелязвайки, че криптовалутите показват прилики на икономическа пирамида, като предупреждава за вероятни набъбвания на финансовите пазари, застрашаващи икономическата сила на своите граждани.

Руската централна банка предложи да се попречи на който и да е финансов орган да предприема какъвто и да е бизнес с цифрова валута, като инструктира да спира и разубеждава всякакви транзакции, включващи продажба и покупка на криптовалута за финансиране на фиатни пари. Тази поръчка включва и всички борси, които работят предимно в криптовалута.

Binance, една от най-големите системи за обмен на криптовалута, планира да започне диалог с руската централна банка, за да защити крипто ентусиастите и потребителите.

В момента няма текущи ограничения за притежаване на криптовалута. Тази забрана ще засегне активните потребители, които като общност са натрупали „годишен обем транзакции“ от над 5 милиарда долара.