Последствията за бизнеса от фалита на британския туроператор "Томас Кук" ще обсъдят представители на българския бизнес с министъра на туризма Николина Ангелкова, пише БНР.

По прогнозни данни на експерти щетите за българския бизнес могат да достигнат 100 млн. лева, но според министър Ангелкова има възможност засегнатите хотели да покрият разходите си.

Ангелкова съобщи вчера на брифинг, че около 2500 британски туристи, чиято почивка в България е уредена чрез „Томас Кук“, ще бъдат върнати обратно в родината си за сметка на британския орган по гражданско въздухоплаване. Тя потвърди, че „Астрал холидейс“ е посредникът, който работи с компанията за България. И посочи, че туристите, които „Томас Кук“ води у нас през лятото, са между 350 000 и 450 000.

Пред БНР Даниела Стоева – председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, определи фалита на „Томас Кук“ като най-стресиращото събитие в туристическия бранш в европейски и дори в световен мащаб. По думите й се очакват сериозни последствия. Тя подчерта обаче, че това събитие е било предизвестено до известна степен. Според нея индикации за сериозни финансови затруднения е имало още в края на миналата година:

„Това ще се превърне в едно цунами. Това са работни места. Освен хотелиери, това са екскурзоводи, транспортни фирми, местни туроператори“, посочи Стоева в предаването „Преди всички“.

Стоева увери, че българските клиенти на „Томас Кук“ ще бъдат обезщетени: „Томас Кук“ е член на британския гаранционен фонд за пакетни пътувания. Всички претенции по отношение на обезщетения за неизпълнени туристически пакети ще трябва да бъдат отнесени към този гаранционен фонд“.

Даниела Стоева не смята, че случилото ще има голямо отражение за зимния сезон. Тя предполага обаче, че ще  има известен отлив и страх у британските туристи за предварителни резервации. 

Според професор Стоян Маринов – бивш директор на Колежа по туризъм и настоящ декан на Факултета по управление в Икономическия университет във Варна, фалитът на "Томас Кук" е негативна новина и за българския туризъм.

Експертът е на мнение, че това ще окаже влияние върху записванията за есенния сезон в нашите курорти от британски и немски туристи:

"Стоп на пътуванията както от Великобритания, така и от Германия и от други европейски страни. Има и такива, които основно работят с “Томас Кук“. При тях със сигурност ще се получат забавяния на плащания, може би редуциране на плащания, да не говорим, че в оставащите 20 дена или месец, когато са последните чартъри, те няма да имат и пристигане на туристи, което означава отново загуба на няколко десетки хиляди евра за един хотел. Това ще повиши отрицателните резултати през този сезон. Бизнесът ще бъде преразпределен между останалите играчи в Европа. Тези хотелиери, които досега са разчитали на “Томас Кук“, ще трябва да се преориентират. Много от дъщерните фирми ще бъдат купени от конкурентите. Бизнесът няма да спре. Просто това е едно почистване на пазара".

Щетите за българския туризъм ще са в две направления, заяви по-рано пред „Хоризонт“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, според когото "фалитът на британския туроператор ще предизвика цунами в туризма".

Около 2300 души са засегнати от фалита „Томас Кук“ само в Бургас. От летището в „Сарафово“ вчера са били планирани два полета за Бирмингам и Манчестър, които са били отменени. 

Британският туроператор фалира, след като в последната минута се провалиха на преговорите да бъде спасен. Правителството в Лондон увери, че ще бъдат организирани полети, с които да се приберат 150-те хиляди британски туристи по целия свят, включително от български черноморски курорти. В момента „Томас Кук“ има около 600 000 клиенти, почиващи на различни места по света.