Европейските пазари завършиха борсовата сесия във вторник на червена територия заради предупреждението за възможно забавяне на автомобилния сектор от германския химичен гигант BASF. 

Паневропейският измерител Stoxx 600 отписа над половин процент от стойността си, като секторът на суровините отчете спад от над 2%. Пазарите бяха потопени и от сектора на автомобилопроизводството и химикалите, които се свиха съответно с 1,6% и над 1%.

Британският бенчмарк FTSE 100 отписа 0,17% до ниво от 7536,47 пункта. Германският измерител DAX пък завърши с по-значително понижение от 0,85% до 12 436,55 пункта, а френският CAC се раздели с 0,31% до 5572,10 пункта, съобщава Ройтерс, цитирани от Investor. 

 

Реакцията на пазарите дойде, след като германският химически гигант BASF предупреди за свиване на печалбата си много под прогнозите за второто тримесечие на годината. Компанията също така прогнозира и забавяне в автомобилния сектор. Акциите на BASF поевтиняха с 3,3%.

Пазарите също така бяха под въздействието и на свитите очаквания, че американският Федерален резерв ще пристъпи към по-значително свиване на лихвените проценти до края на месеца след изненадващо силните данни за работните места в САЩ през юни.

Книжата на Deutsche Bank поевтиняха с над 4%, след като в понеделник банката започна да напуска офиси в Ню Йорк, Лондон, Сидни и Токио в рамките на мащабното си преструктуриране на стойност 7,4 млрд. евро, при което ще бъдат съкратени 18 000 работни места.

Акциите на британската компания Melrose Industries също поевтиняха с над 4%. Това изненада трейдърите, тъй като не е имало новини, които пряко да засягат компанията. Според някои спекулации предупреждението на BASF може да е фактор, тъй като автомобилопроизводителите са основни клиенти на подразделението на Melrose GKN.

Датският кредитор Danske Bank също отчита поевтиняване на книжата си с близо 2,6%, след като сви своите прогнози за резултатите си през 2019 г. за втори път.

Международните отношения също ще бъдат във фокуса на инвеститорите, след като американският президент Доналд Тръмп атакува британският премиер Тереза Мей и посланикът на Лондон във Вашингтон, след като от изтекли конфиденциални документи става ясно, че дипломатът нарича администрацията на държавния глава „нефункционална“ и „нелепа“.

Междувременно Турция продължава с изпълнението на сделката за покупка на руски противоракетни системи С-400 въпреки предупрежденията на САЩ и НАТО за последствия.