Цените на водещите сортове петрол поевтиняват силно в петък на фона на все по-нарастващите притеснения за разпространението на новия африкански щам на коронавируса и прогнозите за търсенето.

Минути след 14 ч. българско време международният бенчмарк Брент поевтинява с 5,7% до 77,56 долара за барел. По-рано през деня понижението достигна 6%, което е най-голямото от юли насам.

От своя страна американският лек суров петрол WTI изтрива 6,3% от стойността си до 73,44 долара за барел.

Появата на новия щам накара няколко държави да ограничат пътуванията от и до страни от Южна Африка. Сега предстои от Световната здравна организация да обявят дали новият щам представлява тревога. На международните пазари разпродажбите в петък са повсеместни, достигайки и до криптовалутите, като инвеститорите се насочват към традиционни активи убежища, посочва Bloomberg.

Златото поскъпва с близо 1,5% в петък до 1810,75 долара за тройунция.

„Единственото нещо, което може да заключим със сигурност, е, че увереността на пазарите е крехка“, коментира Пол Хорснел от Standard Chartered. „Петъкът след Деня на благодарността, при всичките спънки пред пазара и точно преди решението на СЗО, може би не е най-подходящото време човек да бъде смел“, посочва той.

Спадът в цената на петрола става факт преди ключовата среща на страните от ОПЕК+, на която трябва да бъде решена политиката на добив за януари. Групата е под натиск от САЩ и други страни потребителки, които отвориха стратегическите си резерви в опит да ограничат силното поскъпване на горивото.

По-рано ОПЕК+ взе решение за увеличаване на дневния добив на „черно злато“ с 400 хил. барела на ден.