Турската лира падна под 14 за долар, падайки до ново най-ниско ниво за всички времена преди ключова среща на централната банка тази седмица, след като S&P Global Ratings понижи перспективите за суверенния кредитен рейтинг на страната до отрицателен.

Лирата отслабна с 4,2% в понеделник, за да се търгува при котировка 14,4741 за долар в 10:09 часа в Истанбул. Обърнато към българската валута, това прави курс от 12 стотинки за 1 турска лира, показват курсовете на БНБ.

Турската лира отбеляза няколко исторически ниски нива през последните два месеца. Вместо да започне да се възстановява, турската валута продължи своя спад заедно с намаляването на лихвения процент в южната ни съседка. 

Според изследватели последният погром от днес се случва, тъй като се очаква централната банка на Турция да намали своята базова едноседмична репо лихва тази седмица, в съответствие с исканията на президента Реджеп Тайип Ердоган за по-ниски разходи по заеми за стимулиране на растежа.

Лирата се понижи с 48% спрямо долара тази година и е най-зле представящата се валута на развиващите се пазари. Централната банка намали едноседмичната репо лихва с 400 базисни точки от септември и се очаква да я намали с допълнителни 100 базисни пункта до 14% тази седмица.

Намаляването на лихвите и значителното обезценяване на лирата допълнително ще ускорят инфлацията, която може да достигне връх от 25% -30% на годишна база в началото на 2022 г., каза S&P в петък.

Турският бенчмарк Borsa Istanbul 100 Index се повиши с 2,1%, воден от акции на компании, подкрепени от приходите в чуждестранна валута.

Новият министър на финансите на Турция се срещна с група бизнесмени, за да ги увери, че правителството няма да се оттегли от принципите на свободния пазар на фона на валутния разпад, предизвикан от последователно намаляване на лихвите.

Шестчасовата среща в Истанбул в събота беше първа за Нуреддин Небати, откакто беше назначен за финансов министър на 2 декември от президента Реджеп Тайип Ердоган. Известно е, че неговият предшественик Лютфи Елван се противопоставя на намаляването на лихвите, което Небати подкрепя, и преди оставката си публично предупреди, че „институциите“ трябва да работят „в рамките на своите мандати“ срещу инфлацията. 

Производството и износът на автомобили и други моторни превозни средства спаднаха в Турция през ноември, тъй като обезценяването на лирата засегна икономическата активност в различните индустрии. Общото производство е 115 078 единици през ноември, което е спад от 20% спрямо година по-рано, според данни, публикувани в неделя от Асоциацията на автомобилните производители. Износът възлиза на 75 892 единици, което е спад с повече от 25% спрямо година по-рано. Спадът доведе до 11-месечно производство до спад от 0,3% на годишна база. Цифрата беше положителна за първите 10 месеца.