Криптовалутите могат да предизвикат глобална финансова криза, подобна на тази от 2008 г. За това предупреждава заместник-управителят на Bank of England Джон Кънлиф, цитиран от CNBC.

По думите на Кънлиф ръстът на пазара на криптоактивите - от 16 милиарда долара преди пет години до 2.3 трилиона долара в момента, наподобява този на рисковите ипотечните облигации и деривати отпреди световната финансова криза. Точно преди срива той беше в размер на 1.2 трилиона долара.

"Когато даден сегмент от финансовата система се разраства твърде бързо, и то в нерегулирана среда, е редно институциите да обърнат внимание и да вземат мерки, ако се наложи", смята още заместник-управителят на английската централна банка.

Той обаче е на мнение, че регулаторите трябва да внимават и да не бързат да класифицират новите активи като "опасни" само защото са различни. Освен това той напомни, че криптотехнологиите имат потенциала да доведат до "радикални подобрения" на финансовите услуги.

Според него рисковете за финансовата стабилност засега остават ограничени, но проблемът с криптоактивите е, че нямат вътрешна стойност и че са уязвими от резки корекции в ценовите равнища.

Двете най-търгувани криптовалути - биткойнът и етерът, се сринаха с по над 30% по-рано тази година, след което се възстановиха почти изцяло от загубите. Още от създаването си те се характеризират с висока волатилност.

Външните фактори също оказват сериозно влияние върху цената на криптовалутите - от коментарите на основателя на Tesla Илън Мъск в Twitter до регулациите, налагани от китайското правителство.

"Светът на криптовалутите започва постепенно да се свързва с традиционната финансова система и в този процес виждаме появата и на играчи, които използват сериозен заемен капитал, или т. нар. левъридж. Всичко това се случва в сфера, в която регулациите почти липсват", казва още Кънлиф.

Неговото изказване идва няколко месеца, след като и управителят на BoE Андрю Бейли предупреди, че инвеститорите в криптовалути трябва да бъдат подготвени да загубят парите си, тъй като активите им нямат собствена вътрешна стойност.

Подобно предупреждение беше отправено и от британския регулатор на финансовите пазари.

Според Джон Кънлиф рисковете за финансовата стабилност ще се увеличат рязко, ако пазарът на криптовалутите продължи да се разраства със същите темпове. Ефектите от тях обаче ще се определят от действията на правителствата и регулаторите.

През последните пет години има регистрирани общо 30 случая, в които цената на биткойна се е понижавала с повече от 10% на ден. Най-драстичният от тях е след срива на криптоплаформата BitMEX, когато биткойнът загуби 50% от стойността си само за два дни.

"Въпросът е какви могат да бъдат последствията от подобни случаи, ако пазарът продължи да расте и ако той се свърже още по-тясно с конвенционалните финансови системи. Трябва да се има предвид и усложняването на инвестиционните стратегии", коментира заместник-управителят на Bank of England.

Той смята, че отговорът зависи от това доколко са свързани отделните играчи в системата и какво е нивото на тяхната задлъжнялост. Примерът от 2008 г. показва, че в случая с рисковите ипотечни облигации и двете условия за "глобализиране" на кризата са били налице.

Кънлиф е категоричен, че от държавните институции зависи дали този път рисковете ще бъдат овладяни навреме.

"Технологиите и иновациите са били основните двигатели на прогреса във финансовата индустрия през цялата ѝ история. Криптотехнологиите предлагат уникални възможности. Но те трябва да отговорят на определен стандарт", казва още заместник-управителят на Английската централна банка.

Според него, въпреки че криптопазарът оперира на базата на нови механизми и технологии, има добре утвърдени стандарти и регулаторни принципи, които могат да бъдат приложени, за да се избегнат катастрофалните сценарии.