Международният валутен фонд (МВФ) е загрижен за криптовалутите, защото те растат с толкова значителни темпове, а регулации липсват. През септември общата пазарна стойност на всички криптоактиви надхвърли 2 трилиона долара, което представлява 10-кратно увеличение спрямо нивата, наблюдавани в началото на 2020 година, показват данните, събрани от институцията.

Един от проблемите, които МВФ очертава, е, че на много от хората и финансовите институции, търгуващи с тези активи, "липсват силни оперативни, управленски и рискови практики". А това поставя потребителите в риск. Нещо повече - заради липсата на надзор криптовалутите могат да бъдат използвани за финансиране на тероризъм, пране на пари и други криминални практики.

Не само МВФ призовава за повече действия, които да направят инвестициите безопасни, посочва още CNBC и Investor. Британският финансов регулатор (FCA) например се тревожи от връзката между социалните медии и инвестициите в криптовалути. Институцията предупреждава, че измамници плащат на известни личности и инфлуенсъри да популяризират в мрежата валути, които не съществуват.

На Ким Кардашиан беше платено, за да популяризира криптовалутата етериуммакс (ethereummax). Звездата има повече от 200 млн. последователи в Instagram, а анализатори коментират, че рекламира токени, за които няма достатъчно информация.

Това е доста опасно за младите хора, които свързват бляскавия живот на известните с криптовалутите, предупреждават финансови анализатори.Затова и препоръката им е регулаторите да държат под око и рекламите на токените и да обясняват рисковете, свързани с тях. Например голямата флуктуация на стойността им, която може да се получи в рамките само на един търговски ден.

Младежите са силно привлечени от криптовалутите и често правят своите първи инвестиции, теглейки заеми или с пари от кредитните карти, предупреждават още експертите. Някои от тях дори използват пари от студентските си заеми, за да финансират тази дейност, а не обучението си.

По данни на FCA към средата на 2021 година около 2,3 млн. британци имат криптовалути. 14% от тях са ги купили с кредит, а 12% смятат, че валутите са под надзора на регулатора.

Криптовалутите разделят общественото мнение - привържениците им смятат, че те са бъдещето, докато скептиците напомнят за рисковете, свързани с използването им. Освен това технологията е нова и все още нямаме представа какво ще се случи с криптовалутите при пълен финансов цикъл. "Като всяка нова спекулация, може и да не свърши добре", коментира Чарлз Рандъл, председател на FCA.