Цената на най-разпространените криптовалути бележи ръст през последните няколко дни, като цената на биткойна продължава да върви нагоре. Той достигна най-високата си стойност от 20 януари насам след огромния спад, който регистрира тогава.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна стойност от над 42,8 хил. при 50-дневния показател на ниво от около 42 810 долара, посочва Bloomberg.

Минути преди 10 ч. днес цената се смъква леко надолу до 42 648,56 долара, което все пак е ръст от 2,3% за последните 24 часа, показват данни на CoinDesk.

Другите водещи криптовалути също продължават тенденцията, диктувана от биткойна. При етера поскъпването е от близо 2%, при рипъла – от над 11%, а при соланата – от 3%. При мемекойните също има ръстове: доуджкойнът поскъпна с над 6%, а шиба ину с над 23%.

Днешното поскъпване продължава петъчното – най-голямото от октомври месец насам – когато монетата мина ключовия праг от 40 хил. долара и успя да го задържи и през уикенда.

Поскъпването на криптовалутата продължава своята инерция на фона на по-добри от очакваното данни за безработицата в САЩ от петък и силни резултати от отчета на Amazon.com.

Според експертите първоначалната цел за движението на биткойна в посока нагоре е на около 45 хил. долара и след това на 51 хил. долара.