Рекордни, исторически ниски стойности, удари турската лира преди минути. Котировката на валутата падна на 11.12 турски лири за 1 долар. Спрямо обменните курсове на българската валута това значи, че 1 турска лира в момента струва 16 стотинки. 

В списъка на БНБ за курсове на българския лев към отделни чуждестранни валути, който се обновява всеки работен ден до 18:00 ч. българско време и е валиден за съответния ден, цената в момента е 0.164908 лв. за 1 лира. 

Турската лира падна до рекордно ниско ниво днес, след като централната банка намали разходите по заеми за трети пореден месец. Това е ход, който рискува допълнително да подкопае стабилността на цените и валутата.

Лирата падна с цели 4,3%, което представлява най-голямото обезценяване на валута на развиващите се пазари тази година. Политиците намалиха едноседмичната репо лихва със 100 базисни пункта до 15%, в съответствие със средната оценка в проучване на Bloomberg и казаха, че ще обмислят прекратяване на цикъла на намалвания следващия месец.

Лирата се понижи до най-ниското си ниво за всички времена, след като централната банка отново намали лихвите



Това се случва в момент, в който потребителската инфлация се ускори до почти 20% през октомври - ниво, наблюдавано запоследно след валутна криза преди три години. И все пак под натиска на президента Реджеп Тайип Ердоган, Централната банка понижи лихвените проценти с 400 базисни пункта от септември насам, бутайки реалната доходност на валутата доста под нулата.

Централната банка „избегна на косъм да подклажда пълната валутна криза днес, като включи препратка към потенциално спиране на цикъла на намаляване през декември“, каза Саймън Харви, старши анализатор на валутния пазар в Monex Europe. „Въпреки това, интерпретациите около такова решение остават свободни. Следователно натискът върху лирата остава.”

Момент за пазаруване

Очаква се уикенда да бъде един от най-запомнящите се за шопинг туристите. Спадовете в лирата винаги водят до нов импулс за търговия на българи в Одрин и други шопинг дестинации на Южната ни съседка. 

Бизнес предупреждение

Преди решението председателят на най-голямата бизнес група в Турция Тусиад каза, че централната банка не трябва да забравя основната си цел да контролира инфлацията. Това отразява нарастващите опасения, че продължителната слабост на валутата рискува да дестабилизира икономиката, която се има $446 милиарда брутен външен дълг, според данните на централната банка.

Турските компании и правителството трябва да изплатят 13 милиарда долара дълг в чуждестранна валута през последните два месеца на годината. Повече от половината - 8 милиарда долара - трябва да бъдат изплатени през ноември.

Турският сравнителен индекс BIST 100 изтри по-ранните печалби и се търгува с 2,4% по-високо след решението. Доходността на 10-годишните държавни облигации скочи с цели 57 базисни пункта, най-голямото увеличение от септември насам.