Инфлацията в Турция не спира да расте, а войната само утежнява положението. Страната е силно зависима от руските енергийни доставки, вноса на пшеница и олио и руските туристи, съобщава "Дойче веле". 

През март цените на стоките в Турция се са покачили с рекордните 61,14 процента в сравнение със същия месец миналата година. През февруари инфлацията в страната бе 54 процента, а според експертите нивото на инфлация за цялата 2022-а ще бъде над 50 на сто. Към проблемите допринася и войната в Украйна, която доведе до ръст в цените на енергията.

Войната утежни положението

Цените на горивата нараснаха рязко, а за последната година те са се удвоили. Турция задоволява почти 100 процента от своите енергийни нужни чрез внос. Но освен това хранителните стоки и безалкохолните напитки също бележат стремглав ръст от 70 на сто през март на годишна база. Подобно е увеличението и при мебелите.

Войната се отразява тежко на Турция. Доставките на зърно и олио, чиито водещи производители са Русия и Украйна, са поставени пред сериозен риск. Туристическият бранш очаква голям спад в броя на руските туристи. Турция поддържа тесни връзки с Украйна и Русия. Анкара осъжда инвазията, но не се включва в санкциите срещу Русия.

Турското правителство се опитва да противодейства на поскъпването като предлага субсидирани от държавата хранителни стоки. Освен това ДДС върху основните храни беше намален от осем на един процент тази година.

Ниските лихви обезценяват допълнително лирата

Турската централна банка всъщност се стреми към инфлация от пет процента, а тя е двуцифрена през по-голямата част от последните пет години и по този начин изяжда доходите и спестяванията на турците. Експертите обвиняват политиката на централната банка. “Преобладаващият консенсус е, че неортодоксалната политика на централната банка е една от основните причини за инфлацията. Войната в Украйна само влошава нещата“, казва анализаторът Тим ??Аш от финансовата компания BlueBay Asset Management.

Въпреки драстичното обезценяване на лирата турската централна банка постепенно понижи основния си лихвен процент от 19 на 14 процента през втората половина на 2021 г. Според повечето икономисти тя би трябвало да направи обратното, а именно да направи собствената си валута по-привлекателна чрез по-високи лихви. Лирата е загубила 44 процента от стойността си спрямо долара през последната година, което подхранва инфлацията. Основна причина е, че страната, която е бедна на суровини, внася повече стоки, отколкото изнася.

Вносът често се заплаща в долари и в други чуждестранни валути. Президентът Реджеп Тайип Ердоган отдавна твърди, че лихвите причиняват инфлация. Миналата година той стартира нова икономическа програма, която дава приоритет на ниските лихви, износа, кредитите и инвестициите.