Инфлацията в Турция се ускорява за шести месец през ноември, достигайки 3-годишен връх, подпомогната от поевтиняването на турската лира, което продължава да помрачава перспективите за потребителските цени, съобщи Bloomberg.

Годишната инфлация се ускори до 21,31% през миналия месец, което е забързване спрямо 19,89% през октомври и е над медианните 20,7%, прогнозирани от анализатори в анкета на Bloomberg. Месечната инфлация възлиза на 3,51% в сравнение с медианните прогнози за 3 на сто в друга анкета.

„Продажбите на турската лира започнаха през средата на ноември и съответно те не бяха отчетени напълно“ до данните от петък, казва ръководителят по проучвания на развиващите се пазари в Европа, Близкия Изток и Африка в MUFG Bank в Дубай Ехсан Кхоман. „Отражението на инфлацията през декември ще бъде значително по-лошо“, казва Кхоман.

Това са първите важни данни, които показват, че плановете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да стабилизира цените, като намали лихвите и остави лирата да се обезцени, имат обратен ефект. Според Ергодан понижението в стойността на лирата е цената, която трябва да се заплати, за да се превърне Турция в силен производствен център, като така страната ще се освободи от зависимостта си от краткосрочни чуждестранни средства, които влизат в икономиката, когато лихвите са високи.