Руският газов гигант „Газпром“, производителят на петрол „Лукойл“ и водещата банка „Сбербанк“ се превръщат в „акции за жълти стотинки“ на Лондонската фондова борса, докато руският пазар остава затворен за трети ден, предава MarketWatch.

Книжата на „Сбербанк“, която в края на 2021 г. имаше активи за над 500 млрд. долара, се търгуваха за 3 цента за брой по време на следобедната сесия със срив за деня от 87%. В сряда Европейската комисия одобри оздравителния план за хърватското и словенското ѝ подразделение, които ще бъдат продадени. Австрийските и чешките ѝ операции ще бъдат ликвидирани, като вложителите ще бъдат компенсирани с до 100 хил. евро.

Книжата на „Лукойл“ (дневен срив с 96,28%), „Газпром“ (понижение с 85,64%) и „Роснефт“ (надолу с 64,70%) продължиха да се сриват, докато деноминираните в долари вторични листвания в Лондон остават единственото място, където водещите руски компании могат да бъдат оценени.

Индексът Dow Jones Russia GDR, който проследява търгуваните в Лондон руски компании, се срина с 98% за две седмици. Според изчисления на Bloomberg спадът е изтрил 572 млрд. долара от пазарната стойност на 23 компонента. 

Продължаващите разпродажби в сряда предизвикаха вълна от спирания на търговията. В рамките на първите четири часа от търговията поне 15 пъти бяха спрени за кратко сделките с книжа на „Сбербанк“, „Газпром“ и търговеца на дребно „Магнит“. Търговията с акции на ВТБ Банк беше спряна миналата седмица вследствие на наложени санкции.

Индексът Dow Jones Russia GDR, който проследява 11 от най-големите руски компании, листвани в Лондон, се срина с 81% в сряда, като от 16 февруари насам спадът достигна 98%.

Депозитарните разписки на „Сбербанк“ се сринаха с 98% този месец, докато „Газпром“ се обезцени с 98%, а производителят на стомана "Северстал" загуби почти 100%. За „Роснефт“ сривът за месеца е от 65%, а при „Лукойл“ - с 98%.

Колапсът на енергийните гиганти настъпи, въпреки че западните санкции изрично изключват руския енергиен сектор. Търговците обаче взеха нещата в свои ръце, а търсенето на петрол от Русия е много слабо. По данни на Standard & Poor's във вторник отстъпката за руския суров петрол Уралс спрямо Брент е била над 18 долара за барел.

Нахлуването на Русия в Украйна продължава седми ден, като двете страни заявиха, че са готови да проведат нов кръг от преговори.

Междувременно цените на природния газ в Европа се повишиха. Контрактът за природен газ на борсата ICE се повиши с 37%. С покачването на цената на суровия петрол и акциите на Shell и BP поскъпнаха с по около 5%, което доведе до ръст на индекса FTSE 100 в обедната търговия. 

След като Руската централна банка предприе необичайната стъпка да прекрати борсовата търговия на Московската борса, движението на акциите на руски фирми, листнати на други места, е показателно за това как местните акции могат да реагират на санкциите, когато търговията евентуално бъде възобновена. Тридневното спиране на борсовата търговия е най-продължителното спиране поради извънредни обстоятелства от октомври 1998 г. насам, поясняват от борсата. 

Сривът при руските акции, листвани в чужбина, може да продължи, а операторът на индексите Stoxx планира да изключи 61 руски компании от своите бенчмаркове на 18 март. Подобни планове се разглеждат и от MSCI.