Великобритания се намира почти в безизходица. Дори и политическите експерти не могат да предвидят какво ще се случи. На представителите на бизнеса не им остава друго, освен да си скубят косите, а няколко университета са на прага на фалит.

Намалените приходи от чуждестранни студенти са екзистенциални за учебните ни заведения, но стават все по-малки, в резултат на ситуацията около Брекзит. Това споделя пред камерата на Trafficnews.bg англичанинът Карл Таслър, който дълги години се е занимавал с журналистика. 

Припомняме, че преговорите за напускане на Евросъюза стигнаха до задънена улица, след като предложеното от Тереза Мей споразумение бе отхвърлено. Британската медия "Гардиън" определи това сделката като коренно различна от това, което Мей публично заяви, че иска. 

Следващият удар по репутацията на министър-председателя не закъсня - от Лейбъристката партия внесоха вот на недоверие към нея. По време на гласуването преди два дни предложението получи подкрепа от 306 гласа при 325 "против".  Кабинетът оцеля благодарение на депутатите от нейната Консервативна партия и от малката северноирландска Демократична юнионистка партия, която осигурява мнозинство на Тереза Мей в Камарата на общините.

Съгласно сроковете, определени от Лисабонския договор, на страната й остават около 2 месеца, за да напусне ЕС. Част от депутатите поискаха провеждането на втори референдум, а мнозина смятат, че резултатите от него ще бъдат коренно различни. 

Нагласата "Не харесвам чужденци" до голяма степен е определила резултатите от първия вот, смята Карл. Идеята, че имигрантите нямат място в страната, се подклаждала от някои десни политически партии, както и част от националните медии. Резултатът обаче може да се окаже пагубен за бизнеса.  

По всичко личи, че имигрантите имат огромен принос към икономиката на нашата страна, споделя Карл.

Какви варианти остават на правителството, как се отразява Брекзит на обикновените граждани, насочват ли се чуждестранните студенти към други държави и клати ли се столът на Тереза Мей - вижте във видеото на Милен Ангелов:

Снимки: Reuters и University of East Anglia (UEA)

 

Карл и съпругата му Снежана са сред посетителите на Пловдив, пристигнали специално за откриващото събитие на Европейска столица на културата. Снежана Таслър е родена и отраснала в града на тепетата, а самият Карл се определя като 99% пловдивчанин. 
 
Вижте част от историята на двамата във видеорепортажа на Милен Ангелов: