Цената на биткойн надхвърли прага от 9000 долара или 16 хиляди лева за първи път от повече от 12 месеца. Дигиталната валута достигна най-високите си нива на търгуване от около $9385, макар че все още са много далеч от върховите достижения на валутата от над $ 19 000 в края на 2017 г.

Криптовалутата се повиши с повече от 22% през последните 30 дни. Цените в рамките на неделния ден стигнаха последните пикови нива, регистрирани през май 2018 г.

Според експерти инвеститорите са насочили вниманието си към Bitcoin във връзка с очакванията тази седмица Facebook да пусне новата си круптовалута. По първоначални данни новата "монета" ще се нарича Libra /в превод - Везни/ и ще бъде подкрепена от редица големи компании, сред които Visa Inc., PayPal Holdings Inc. и Uber Technologies Inc. UBER. Чрез нея ще може да се осъществява търговия както в рамките на Facebook, така и в цялото онлайн пространство.  

Оскъпяването на биткойните е засилило криптопазара като цяло, като конкурентни цифрови валути - ethereum и litecoin, същи за отбелязали значителни нарастване през последната седмица.