Американският сенатор Марко Рубио поиска администрацията на Доналд Тръмп да преразгледа последиците за националната сигурност от планираната продажба на мажоритарния дял на AT&T Inc на Централноевропейската медийна група (CME) на конгломерата PPF Group, съобщава БГНЕС, цитирайки американски медии.

Рубио, който председателства комисията за Китай в Конгреса, пише, че за чешката компания има данни да играе ролята на "подставено лице на Китай в Чешката република" и добави, че телекомуникационните фирми, собственост на PPF, работят с Huawei Technologies за развитие на 5G мрежи. Сенаторът също така е член сенатските комисии по външни отношения и разузнаване.

Рубио заяви, че дъщерното дружество на PPF - Home Credit, е наело фирма за връзки с обществеността, чиято цел е "да манипулира благоприятно чешкото обществено мнение спрямо Китай. Тази дейност включва шпиониране на чешки политици, притискане на медиите да свалят новинарски статии, критични към Китай, и създаване на нов мозъчен тръст - Sinoskop, който да наема предубедени анализатори, които да повлияят на обществения дебат".

Той поиска от комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ да преразгледа сделката, защото "подкопава интересите на националната сигурност на САЩ, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай".

CME Group оперира в Чешката република, както и в България, Румъния, Словакия и Словения, достигайки до аудитория от близо 97 млн. души и притежава някои от най-гледаните програми за новини в Централна и Източна Европа, каза Рубио. В България СМЕ Group притежава една от трите национални телевизии - bTV.

Изявление по случая на PPF гласи, че изглежда Рубио разчита на "невярна информация" от чешки политик и оспорва неговата характеристика на пазара на CME. Компанията заяви, че само е наследила технологията на Huawei като част от нейното придобиване от норвежкия телекомуникационен оператор Telenor миналата година.

"PPF купува CME като допълнение към своя телекомуникационен бизнес, без никакви скрити мотиви. Като част от процеса на придобиване на CME, PPF Group си сътрудничи с всички съответни регулаторни органи и ние им предоставяме цялата необходима информация", заявиха от компанията и добавиха, че търсят контакт със сенатора.

СМЕ ще бъде придобита от фонда PPF за близо 2,1 милиарда долара. Фондът е собственост на чешкия бизнесмен Петр Келнер, който купува Би Ти Ви и още 4 телевизии в Румъния, Словения, Чехия и Словакия - всичките собственост на американската компания "Сентръл Юропиън медия ентърпрайзис" (СМЕ).

Чешкият бизнесмен Петр Келнер купува bTV и корпорацията СМЕ за 2,1 милиарда долараСделката официално е факт