Европейските коледни базари са най-сигурният начин усетите коледния дух. Туристи от цял свят се присъединяват към тази магическа обстановка – осветени и оживени улици, великолепни светещи украси, огромни коледни елхи, греяно вино, горещ шоколад, сладки и солени деликатеси, музикални изпълнения, никъде другаде този празник не се чества така, както в Европа!

А ето кои са най-популярните и големи коледни базари на Стария континент: 

Париж, Франция

Париж е известен като града на светлините, но по време на Коледните празници се превръща в истинско вълшебство. Айфеловата кула, Нотр Дам, Сакре кьор, които са основни туристически атракции са още по-впечатляващи, когато са украсени със светлини и редовно се превръщат в локации на базарите във френската столица.Коледният пазар в градината на Тюйлери разполага с над 100 сергии, на които се продават сувенири и деликатеси. Там е позиционирана ледена пързалка, както и емблематичната въртележка, любима на малки и големи.

 „Marché de Noël” пред Нотр Дам е друга популярна локация, която се трансформира до неузнаваемост през този сезон. Там можете да опитате местна гастрономия и да пиете греяно вино.

работно време: от 19 ноември до 8 януари

Кьолн, Германия

Коледните базари в Кьолн са най-известните и предпочитаните сред посетителите.Там е разположено селцето на Свети Никола, което е любимо на всяко дете. Има ледена пързалка, която е една от най-търсените атракции през този сезон.  Базарът в Кьолн е признат за един от най-добрите избори за семейна веселба в Европа.

работно време: от 21 ноември до 23 декември

Будапеща, Унгария

Огромното разнообразие от храни, търговските сергии и музикалните изпълнения допринасят за привлекателността на този коледен базар в Будапеща. Той е пълен с местни жители и туристи по време на празниците.За гостите е издигнато огромно коледно дърво, заобиколено от ледена пързалка. Гостите ще могат да се насладят на светлинно 3D шоу, което ще даде нов облик на фасадата на базиликата „Свети Стефан“. 

работно време: от 18 ноември до 1 януари 

Стокхолм, Швеция

Най-красивите коледни базари в Швеция са в Стокхолм. Стокхолм ни изненадва с коледни базари като от картичка. От малките стокхолмски къщички на централния площад можете да си купите пушени наденички, мармалади и традиционната за Швеция еленска пастърма.  Не пропускайте да опитате и традиционното шведско греяно вино.

работно време: 19 ноември до 23 декември 

Виена, Австрия

Коледните шествия във Виена започват още през 1298 г. По това време там се заражда първообразът на днешните базари. Местните наричат събитието „декемврийски пазар”.

По това време на годината най-емблематичните виенски площади се преобразяват в очарователни коледни базари. Посетителите могат да се насладят на току-що изпечени сладки и захаросани плодове, греяно вино, вурстове и великолепни ръчно изработени сувенири.

работно време: от 19 ноември до 26 декември

Прага, Чехия

Смята се, че коледните базари в Прага са сред най-красивите в Европа. Те са разположени на централния площад на стария град и на площад „Wenceslas”. На всеки от тях има над 150 къщички, от които посетителите могат да опитат традиционна чешка кухня и бира.

На базара в Стария град има и заграждения с домашни животни, с които децата могат да си играят, а съвсем наблизо се намира най-голямото коледно дърво в страната.

работно време: от 20 ноември до 6 януари 

Бонус: Лондон, Великобритания

На базарите в столицата на Великобритания можете да откриете красиви светлини, ледени пързалки, кътче с Дядо Коледа, автентични сувенири, модни находки. Дървените къщички, разположени край реката отново привличат множество посетители, заради голямото разнообразие и чудесната празнична атмосфера. На повече от 100 сергии може да откриете сладкиши и бонбони, всякакви подаръци и домашно приготвена храна.

Работно време: от 17 ноември до 2 януари