Лидерът на крайнодесните във Франция Жордан Бардела разкритикува футболната звезда Килиан Мбапе заради негов призив към младежите да гласуват срещу "крайностите" на парламентарните избори този месец, предаде Ройтерс.

"Много уважавам нашите футболисти, независимо дали става въпрос за Маркус Тюрам, или за Килиан Мбапе, които са икони във футбола и икони за младежта…, но ние трябва да уважаваме французите, ние трябва да уважаваме гласа на всички", заяви Бардела по телевизия "СеНюз".

"Когато имаш късмета да имаш много, много голяма заплата, когато си мултимилионер…, тогава малко се срамувам да виждам как тези атлети… преподават уроци на хора, които вече не могат да свързват двата края, които вече не се чувстват в безопасност, които нямат възможност да живеят в квартали, които са свръхзащитени от агенти по сигурността", добави той.

Капитанът на Франция Мбапе, който е изключително популярен, в неделя каза на пресконференция преди първия мач на френския отбор на Евро 2024 г., че "крайностите чукат на вратите на властта".

Нападателят Маркус Тюрам по-рано бе призовал хората да "се борят ежедневно", за да попречат на партията "Национален сбор" на Бардела да дойде на власт. Мбапе не спомена "Национален сбор", но каза, че подкрепя същите ценности и позиция като Тюрам.

След шокиращото решение на президента Еманюел Макрон да разпусне парламента евроскептичната и противопоставяща се на миграцията партия на Бардела ще получи първия си реален шанс да спечели националната власт на изборите на 30 юни и 7 юли, посочва Ройтерс. Проучванията на общественото мнение последователно отреждат първото място на "Национален сбор".