Бившият македонски премиер и лидер на опозиционната партия ВМРО-ДМПМНЕ позорно е избягал от страната, скрит в багажник на автомобил. Това обвинение отправи настоящият министър-председател на югозападната ни съседка Зоран Заев в интервю за германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Сега вече знаем как. Груевски е влязъл подземието на сградата с асансьор и се е скрил там в багажника на колата, с която е изведен извън страната. В Албания го е чакал унгарски дипломатически автомобил“, обясни Заев.

Запитан защо издирването на Груевски е започнало няколко дни след бягството му, македонският премиер се обоснова със законовите правила за осъдените. Припомня се, че Груевски получи двегодишна присъда за лишаване от свобода заради придобиването на луксозен автомобил. 

„В страната престъпниците биват призовани в петък да излежат присъда, за да прекарат уикенда у дома. Не можем да променим правилата само за Груевски“, подчерта Заев.

 Груевски избяга от страната през месец ноември 2018 година, само няколко дни преди да влезе в ареста за излежаване на ефективна двегодишна присъда. Властите в Будапеща дадоха политическо убежище на бившия македонски премиер в рекордно кратки срокове - само десетина дни, след като той подаде молба за получаване на статут на бежанец.

Заслуга за това имаше лично унгарският премиер Виктор Орбан. Наскоро парламентът в Северна Македония се опита да отнеме депутатския мандат на Груевски.