Президентът на САЩ Доналд Тръмп удължи валидността на повишеното ниво на предупреждение за страните от Западните Балкани, което е в сила от 2001 г. насам.

Тръмп съобщи на Конгреса на САЩ, че заплахата, поради която е предвидена такава степен на предупреждение, все още е налице, съобщиха от Белия дом, пише БГНЕС.

„Заплахата, която се изразява в дейностите на лицата, които са включени, подпомагат, финансират или подкрепят екстремисткото насилие в Северна Македония и други страни от Западните Балкани, както и възпрепятства прилагането на Дейтънското споразумение в Босна и Херцеговина или резолюцията на ООН 1244 за Косово , не се елиминира“, се посочва в решението, подписано от Тръмп.

Решението на Тръмп, изпратено до Конгреса, гласи, че "актовете на екстремистко насилие и обструкции, както е посочено в изпълнителната заповед (от 2001 г.), са враждебни към интересите на САЩ" и това "остава необичайна и голяма заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати."

„Ето защо реших, че е необходимо степента на повишено предупреждение по отношение на страните от Западните Балкани да остане в сила и след 26 юни 2019 г.“, отбелязва Тръмп.

На 26 юни 2001 г. Джордж У. Буш за първи път подписва заповед за по-високо ниво на тревога по отношение на страните от Западните Балкани. Тя беше изменена през 2003 г., за да покрие допълнителни стъпки по отношение на пречките при прилагането на Охридското споразумение в тогавашната Македония./БГНЕС