Серийният убиец от Кипър Никос Метксас се призна за виновен и получи седем доживотни присъди. Капитанът от кипърската армия, който беше обвинен в убийството на седем чужденци, се изправи пред близките на убитите и със сълзи на очи се извини за болката, която им е причинил.

35-годишният Метаксас беше вкаран в съда в Никозия със засилена охрана. Магистратите прочетоха всички обвинения по случая - отвличане и убийство на 5 жени и две деца. Прокуратурата представи и сериозни детайли за извършените тежки престъпления.

Припомняме, че кипърецът е обвинен в убийствата, извършени в периода 2016-2018 г. Тогава в островната държава бяха намерени няколко от тела, а следите доведоха именно до Метаксас. Това е първият подобен ужасяващ случай в историята на Кипър. Освен това, Метаксас се оказа и с български корени. Майката на бившия капитан от кипърската армия е родом от Стара Загора.

Самите убийства останали незабелязани в продължение на близо 3 години. Всичко изплува на повърхността едва след като туристи откриха тяло през април 2018. Започна разследване на властите, което завърши четири дни по-късно с ареста на Метаксас.

Междувременно избухнаха и протести. Граждани обвиниха властите в небрежност и неспазване на служебните задължения и бяха категорични, че по-ранно разследване може би щеше да спаси живота на част от убитите.

След ареста си, Метаксас сам насочи властите към местата, на които изхвърлил труповете. След седмици работа на разследващите, в което са се включили и служители на полицията във Великобритания и Израел, намериха тялото на дете, за което се смята, че е седмата и последна жертва на Метаксас.

Според местно радио тялото било намерено увито в килим на дъното на езерото. За краката му били прикрепени тежки циментови блокове.

Бившият капитан извади от джоба си написано на ръка писмо, с което се обърна към роднините на убитите жени, пишат от "Франс 24".

"Обществото в Кипър се чуди как един гражданин на тяхната страна е достигнал подобен етап от живота си. И аз съм се питал защо. Отговор нямам. Извършил съм ужасни престъпления", зачете с пресипнал глас Метаксас, който ще прекара остатъка от живота си зад решетките.

Убиецът се оказа син на българка, която се разделилас баща му, когато той бил едва на 12 години.