Новият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия (НРП) печели изборите в неделя с 54,21 на сто от гласовете на избирателите в мегаполиса, докато за неговия основен съперник Бинали Йълдъръм от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) са гласували 44,99 процента. От другите кандидати Недждет Гьокчънар събира 0,55 процента , аа Мустафа Илкер Юджел - 0,17 процента.

Окончателните резултати от повторния вот бяха огласени от председателя на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция Сади Гювен. Той уточни, че за Имамоглу са гласували 4 741 868 избиратели, а за Йълдъръм 3 935 453 гласоподаватели.

Бащата на три деца и досагашен кмет на малък окръг в Истанбул Екрем Имамоглу вече е новата политическа звезда на южната ни съседка след като направи непостижимото: победи кандидат на президента Реджеп Тайип Ердоган два пъти за три месеца.

Анализатори и медии вече го спрягат като бъдещ съперник на Ердоган, който също тръгна към сеташната си позиция от кметския  стол в Истанбул.

Освен че е икономическо сърце на Турция, с мащаба си с близо 16-те си милиона жители (една пета от населението на Турция) Истанбул съсредоточава и около четвърт от всички публични инвестиции в страната. Със своите поне 1.5 млн. кюрди той е силно представителен за нагласите сред малцинството, което на местните избори пред пет години помогна на Ердоган дори в югоизточната, подкрепяща прокюрдската ДПН част на страната, пише dnevnik.bg.

Докато гласуваха вчера, и Йълдъръм, и Имамоглу бяха внимателни в коментарите си. Първият поиска "прошка и благословия", ако е обидил или наранил "съперник или брат" в града. Другият каза, че действа в името на "демокрацията и легитимността на всички бъдещи избори". Двамата, заедно с екипите си, се оказаха принудени да наблегнат на местни обещания въпреки реториката за "национално оцеляване", приета от Ердоган и ПСР още преди "оригиналните" местни избори на 31 март.

В Истанбул Ердоган бе на власт 25 години - първо сам, като кмет, и след това чрез лоялни на властта кметове от Партията на справедливостта и развитието (ПСР). Мевлют Уйсал, предшественикът на Имамоглу, пое управлението през 2017 г., след като заемалият поста 13 години Кадир Топбаш се оттегли по искане на Ердоган, въпреки че бе избран не от държавния глава.

Сега трудната раздяла на управляващите с Истанбул е факт, след като нежеланието за нея предизвика нови избори в града. Тя не бележи края на властта на Ердоган в Турция, но със сигурност обърква сметките му.

Резултатите при преброени почти 100% от урните: 54 срещу 45 процента в полза на Имамоглу (кварталите в червено), който е събрал над 500 000 гласа повече в сравнение с първия вот от 31 март.

Резултатите при преброени почти 100% от урните: 54 срещу 45 процента в полза на Имамоглу (кварталите в червено), който е събрал над 500 000 гласа повече в сравнение с първия вот от 31 март.

Ердоган и ПСР загубиха две трети от икономически центрове в Турция, но спечелиха местните избори преди три месеца - получиха най-голям дял от кметските места и тези за съветници. Все пак втора загуба в същия град за няколко месеца може да отслаби хватката му, доскоро смятана за "желязна", пише "Ройтерс". Агенцията цитира анализатори, според които е възможно да има размествания в кабинета и промени във външната политика.

Моментът, в който ПСР претърпява загубата, загубата предполага, че част от рокадите може да са в икономиката. Турция навлезе в рецесия за пръв път от десет години, а напрегнатите отношения със САЩ заради покупката на руски ракети и заплахата от американски санкции създават нови възможности за хаос.

В. "Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че преди изборите Ердоган полагаше усилия за икономически реформи, а сега освен нови мерки му предстои и среща с американския му колега Доналд Тръмп в опит да изглади дипломатическите противоречия.

Икономическите трудности, преживявани от мнозина в Турция, изведоха на преден план гнева срещу неуспехите на ПСР в тази област и насочиха вниманието към авторитарния стил на президента от неуспешния опит за преврат насам.

 "Турският електорат се дистанцира от управляващата партия," казва Синан Юлген от базирания в Истанбул мозъчен тръст "Едам", цитиран от "Уолстрийт джърнъл". "Има сериозен риск ПСР да загуби ролята си на хемегон в турската политика."

И това, и други издания интервюират граждани, които говорят за смесените резултати на ПСР в Истанбул, давайки си сметка за постигнатото - например има много инфраструктурни подобрения, но повечето поръчки за тях са отишли при приятели на Ердоган.

По традиция "речта от балкона" бе запазена марка на Ердоган след избори, а и референдуми, защото винаги печелеше, и така президентът говореше пред хиляди привърженици, дошли да го чуят. В първите часове след резултатите нямаше подобна реч, но Имамоглу събра в района на Бейликдюзю хиляди привърженици. "Край на партийните разделения. Сега има заслуги и морал. Сега има правила, закон, правосъдие," каза той."

 Фигурата на Имамоглу успя да обедини кемалисти и кюрди с религиозните турци, част от електората на Ердоган, по начин, по който учителят Мухарем Индже не успяна миналогодишните парламентарни избори. В това той е различен от поведението на своята Републиканска народна партия (РНП), обясни политологът Гьокхан Баджък пред dnevnik.bg преди няколко седмици.
 
"От кемалистката партия опитват да разработят ислямистки дискурс, но се провалят, изкуствени са. Не и в случая (на Имамоглу): имаме интересен лидер, много добре се справя. Има всички квалификации - от черноморието е, а то е много традиционно, може да рецитира Корана в джамиите, което е нетрадиционно за кемалистите. Не се надявам да стане още един Ердоган, но по произход е още един човек като Ердоган, само че заклеймявани като кемалисти, от много нормално семейство," каза Баджък. "Кемалистите са заклеймявани като елитисти, но той е от провинциална, консервативна зона, където хората са със забрадки. Няма нужда от изборни стратегии. Последният лидер, който направи това, беше Бюлент Еджевит (бивш премиер с четири мандата, повечето кратки - бел. ред.) през 70-те и 80-те."

При това не става дума само за ислям, допълни политологът, обяснявайки защо според него мнозина консервативни избиратели ще подкрепят Имамоглу. "Много хора са уморени от Ердоган, който е на 65. Имамоглу е по-млад и по-енергичен," но действително и първият от РНП, приложил системно ислямисткия дискурс.

За него обаче трудното предстои. Според цитирания от "Блумбърг" професор по социални науки в университета "Сабанджъ" начинът, по който Имамоглу се справи на поста, ще "определи дали може да е съперник (на президентските избори) през 2023 г."

Новият кмет на Истанбул набра популярност, след като  загуби спечеления на 31 март пост следсамо 18 дни на него. На Ердоган не помогнаха и обвиненията, отправяни от него и партията му към опонента - че е подкрепян от обвинявания за опита за преврат преди три години духовник Фетхуллах Гюлен или че е "грък" (защото е от Трабзон).

Снощи в първия си коментар на резултатите в "Туитър" Ердоган даде заявка, че можеда не иска нови избори преди юни 2023 г., когато трябва да са следващите. Той застъпи същата теза и след местния вот на 31 март, когато каза, че за Турция е по-добре да има четири години стабилност без избори, които да нагнетяват напрежението. Това мнение изрази в съобщение, цитирано от "Ройтерс" и лидерът на националистическите съюзници на ПСР, Девлет Бахчели.

Може обаче да се стигне до извънредни президентски избори, ако Ердоган иска да спре възхода на Имамоглу, смята Мурат Гезиджи, който оглавява социологическата агенция, носеща неговата фамилия. Според него има и друг възможен сценарий - създаване на "политически хаос" в ПСР, който може да "доведе до формирането на нови партии" и изборите да се насрочат за по-късно тази година или рано догодина.

И според Би Би Си случващото се ще ускори разцеплението в ПСР и сега ще се говори повече за времето след Ердоган. "Той ще подчертава, че е на власт в непосредствено бъдеще - няма насрочени избори за преди 2023 г., но мнозина ще ги очакват по-рано," пише кореспондентът на британската обществена медия Марк Лоуън часове след вота.

Същевременно възходът на Имамоглу, ако остане на поста, не е гарантиран. Турски журналисти обръщат внимание, че вотът бе само за кмет на община Истанбул и това не променя с нищо победата на ПСР на изборите за общински съветници, където те имат мнозинство в града. Съветът би могъл да блокира планове на Имамоглу, както вече направи с предложения за намалени сметки по време на краткия му мандат през април. След като отхвърли идеята му, само ден по-късно мнозинството на ПСР я предложи само, обяви я за своя и я прокара с гласовете си.

Ердоган разбира това и вече е припомнял, че мнозинството е ключово по въпроси като годишния бюджет. Мнението си за това какъв ще е Имамоглу като кмет той обобщи с думите: "Ще е като украса на витрина."