Над 100 вторични труса, някои от които са били доста силни, са регистрирани в Гърция след силният трус вчера по обяд. Четири от тях са с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер. Не са усетени на територията на България.

Това коментира сеизмологът Петя Трифонова. 57 са трусовете с магнитуд между 3 и 4, а още три са с магнитуд над 4.

Нормално е сеизмичната активност в Гърция да продължи още седмици напред, каза Трифонова пред БТВ. Каква ще бъде силата на трусовете обаче не може да се прогнозира.

В България силното земетресение е усетено по високите етажи на сградите. Има данни, че е усетен в Бургас, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Сандански, Благоевград и София.

По думите на сеизмолога няма опасност от трусове на нашата територия.

Европейският средиземноморски сеизмологичен център първоначално информира, че земетресението е било от 6,9 степен по скалата на Рихтер. 

Трусът е измерен на 10 километра дълбочина. Засегнат е регионът между Лариса и Тирнавос, но щети навярно има в Атина, съобщават осведомителните агенции.

Хората в Лариса напуснаха домовете си и излязоха на улицата. Германският изследователски център по геология съобщава, че земетресението е било от 6,0 степен по скалата на Рихтер. Според института дълбочината на труса е била десет километра, последвана от три вторични труса от 4,6 Рихтер (в 12,19), 4,2 Рихтер (в 12,26) и 4,9 Рихтер (в 12,34).

Земетресението е причинило материални щети на къщи в района на Месохори, Еласона, където успешно е приключила спасителна операция, както и на училище в района на Дамаси Тирнавоу, като няма данни за ранени хора.

Нанесени са щети на стари къщи в района на Еласона и по-специално в селата, разположени на юг от община Тирнавос. Църквата "Свети Димитриос" в Месохори е с нанесени сериозни материални щети.