Режимът на извънредно положение в Турция ще се запази, докато не бъде осигурена стабилност и безопасност, заяви президентът на страната Реджеп Ердоган по време на конгреса на управляващата Партия на справедливостта и развитието. По думите му в момента това не е възможно да се направи.

В Турция направиха опит да свалят законната власт. Загинаха 249 души, 2193 пострадаха. С какво право искат отмяна на извънредното положение? То ще бъде отменено едва тогава, когато в Турция бъде осигурена стабилност и безопасност, заяви Ердоган. По време на речта си Ердоган каза още, че Турция няма да търпи двуличната политика на Европейския съюз, който не спазва обещанията си. Няма да търпим двуличието на ЕС, който проявява неуважение към Турция и народа й. Или Евросъюзът ще изпълни обещанията си към Турция, ще одобри либерализацията на визовия режим, ще изпрати обещаните за бежанците средства и ще ликвидира препятствията за влизането на нашата страна в ЕС, или всеки ще тръгне по пътя си, каза той.

По думите му, Турция, въпреки всичко, иска сближаване с ЕС, но последната дума е на Европейския съюз. На извънредния конгрес на ПСР Ердоган трябва да бъде избран за председател на партията. Турският лидер прие решение да се върне начело на партията след провелия се на 16 април референдум. Извънредното положение в Турция беше въведено на 20 юли 2016 г., след неуспешния опит за преврат на 15 юли, пише БЛИЦ.