Рекордно висока избирателна активност се очаква днес на изборите за кмет на Истанбул.

Анкета, проведена от изследователския център ORC, показва, че избирателната активност ще бъде по-висока, отколкото при предишните избори на 31 март - 84,6%.

Според данните този път до урните в мегаполиса ще отидат около 88-89% от избирателите, което от своя страна предвещава кървава битка и неясен победител, макар сондажите напоследък да сочат преднина за бившия турски премиер Бинали Йълдъръм над опозиционния кандидат Екрем Имамоглу.

"Има няколко причини за това увеличение на избирателната активност", заяви президентът на ORC Мурат Пьостеки, чийто екип предвиди най-близки до реалните резултати в анкетите и прогнозите си през март, когато опозицията ликуваше, макар и за кратко, защото управляващата "Партията на справедливостта и развитието" оспори резултатите а турската ЦИК ги отмени и насрочи нови избори.

Подчертавайки определящата роля на избирателната активност в окончателните резултати, Пьостеки заяви, че въз основа на последните си проучвания увеличението на хората, които този път ще отидат в избирателната урна, ще увеличи гласовете.

"Нашето изследване показва, че повечето от колебаещите се гласоподаватели, които не са гласували на 31 март, са привърженици на "Партията на справедливостта и развитието". Въз основа на нашето последно проучване, очакваме увеличение на гласовете за Йълдъръм между 0.6-2% и спечелване на изборите заради този фактор", каза Пьостеки, цитиран от Ройтерс.

Въз основа на скорошното проучване на ORC, Йълдъръм ще завърши тази надпревара пред своя съперник с 48,3% до 47,7%. Друг факт, който предполага, че Йълдъръм ще спечели, е, че колебаещите се избиратели и гласовете на Имамоглу са достигнали "точката на насищане".

"Няма начин да се получат допълнителни гласове от колебаещите се за Имамоглу. Той ще достигне най-високия марж, който може да получи сега, и избирателите му вече са гласували за него. Така Йълдъръм вероятно ще отбележи /положителна – бел. ред./ разлика в този момент", заяви президентът на ORC.

Общоприето е, че: "Турция е центърът на света, а Истанбул е сърцето на този център". Това обяснява колко важни са тези избори както за партиите, за кандидатите, и за всички, не само за местните жители.

Ако има нещо, което президентът Реджеп Ердоган изобщо не може да понася, това са загубите. Още повече, когато става дума за Истанбул, където е бил кмет и откъдето тръгва политическата му кариера.

Продължаващата рецесия, инфлация от почти 20% и все по-влошаващата се дългова криза се отразяват сериозно на общественото мнение в Турция, но… Кой ще победи? Въпрос на часове, за да научим името на новия градоначалник на най-големия град в южната ни съседка.