Първото прайд шествие в защита на ЛГБТ правата в Северна Македония ще се проведе на 29 юни (събота) в Скопие. Организаторите твърдят, че са взети мерки за безопасност и събитието ще се проведе без рискове от насилие.

“Навършват се 50 години от бунтовете в Стоунуол, които дават началото на борбата за ЛГБТ права по света. Нашата страна е последната в балканския регион, която досега не беше провеждала прайд шествие. Искаме да създадем безопасна среда за всеки, независимо от националността, религията, сексуалната ориентация и половата идентичност", заяви Кочо Андоновски от организационния комитет на събитието.

Шествието на Скопие Прайд ще започне срещу сградата на Събранието на Северна Македония и ще премине през някои от ключовите точки в центъра на града.

Събитието е подкрепено от изпълнителната и законодателната власт в страната. Очаква се включване на някои министри от правителството, както и на депутати от парламента на Северна Македония, обясниха от организаторите.

Музикалната програма ще бъде оглавена от Тамара Тодевска, която представи страната на песенния конкурс Евровизия тази година с песента “Proud” (“Горда”), а освен с нея публиката ще се забавлява и с още няколко местни поп звезди и DJ-и, пише huge.bg.

Културната програма в дните преди Скопие Прайд включва лекция на гей писателя Дейвид Халперин (книгата му “How To Be Gay” излиза преведена на македонския пазар), пърформанс от американския артист Рон Ати, изложба на активиста Дел ЛаГрейс Волкано и др.