Те се върнаха! Всъщност никога не са си тръгвали, а се криеха под палтата или излизаха по-рядко в студените месеци. С първите топли дни те буквално плъзнаха по улици и планини, във фитнеси и магазини. 

Анцузите отново са сред нас - още по-непобедими и с поне няколко бройки повече в гардероба на всеки от нас. 

За заклетите спортисти, това облекло се е превърнало в начин на живот, но за дамите, които стриктно следват тенденциите, анцугът е същинско модно попадение, което търпи множество колаборации, включително и комбинация с токчета. 

Те имат поне няколко вида спортни екипи в гардероба си и ги сменят в зависимост от това дали ходят на кафе, в планината, или на по-официално място. С една дума, анцуга си е заслужил място на закачалка в гардероба ни (ако е скъп и елегантен) или е прилежно поставен на рафт (удобният стар памучен анцунг, с който се чувстваме добре в кожата си).

Първите спортни дрехи се появяват в края на 19ти век, а Коко Шанел популяризира по - свободното облекло при жените в началото на 20-ти век. 

През 1930 г. се появява първата тъкан, която има способността да се разтяга и се нарича Lastex, а през 21 в. се появяват и удобните анцузи, които познаваме днес. Лъскавите синтетични тъкани дават поле за развитие на банските костюми и ски костюмите през 50те год. на 20 в. Хип - хоп културата и брейк движението за танци използват анцуга като своя униформа и го превръщат във феномен през 80те. Като национален ден на анцуга е приета датата 4-ти ноември и се чества официално от Адидас във връзка с появата на първия им мъжки анцуг.

В България това е най-често срещаната дреха и ако имаше момент, в който носенето му се свързваше с ганьовщина, то към днешна дата почти не могат да се срещнат хора, които да не са облечени в анцузи и НЕ, това не е безвкусно, а напротив - МОДЕРНО Е!

Изключително бързо анцугът навлезе в битието на човек не само като моден атрибут, но и като културен феномен. Забележително е как всички гъзари третират анцуга като неизменна част от живота си. Анцуговото долнище почти винаги си има и джобове. Те поемат всичко необходимо за ежедневната миграция на един съвременен човек - кутия цигари, телефон, ключове, пачка пари с ластик. 

Kaкто казахме, дълго време у нас се смяташе, че спортният екип е мъжко облекло, което бе предпочитано от батките - задължително от синтетична материя и с малко ланци за разкош. 

Днес обаче нещата стоят малко по-различно, а големи фенки на анцузите станаха и дамите, които ги купуват на поразия (тук вмъкваме и една отметка - принцеса Даяна е първата аристократична персона, която се появява на снимки в медиите по анцуг).

Причината за това е, че той не само е актуален, но е и удобен, а пролетта и лятото са идеалното време, в което може да се носи. Той обещава да ви накара да се чувствате свободни. 

Разцветките, в които можем да го видим са многобройни, а на пиедестал това лято се издигат неоновите и млечни цветове, винаги актуалните черно и бяло също остават на почит. Актуални са и спортните долнища с висока талия - комбинирани с къс топ и груби маратонки, или пък с блейзър и.. високи токчета.

Виновници за невероятната комбинация анцуг с токчета са известните личности, които я носят в ежедневието си. Сара Джесика Паркър, Риана, Кендъл Дженър, Ким Кардашиян са само част от звездите, които са ни показвали, че техния блясък се пренася в ежедневието по този начин. 

Много дизайнери често показват този спортен стил на подиума. На мода е пълната свобода в интерпретациите на този стил. Спортно долнище и чанта Gucci – няма проблем, напълно в реда на нещата. Носете си и новите рокли, и новите анцузи.

Та така, анцузите отново са тук и са по-цветни, по-нови и повече. Инстаграм буквално гъмжи от снимки на модни инфлуенсърки, облечени в анцузи, а родните кокони също не отстъпват. Момента е такъв, че слайдвайки в мрежата имаш чувството, че си част от надпревара, озаглавена "Анцугът ми е по-добър от анцуга ти".

Проблемът с вашия анцуг, в края на краищата, не е ваш, нито на анцуга ви - той си е на другите, които имат нещо против него.

Сред най-върлите фенки на спортния аутфит у нас са снахата на Халваджиян - Алекс Енева, Гери-Никол, Дара, Галена, Алисия, Ни Ло, Мария, Цветелина Янева и много други. Вижте ги: