Най-добрият български тенисист Григор Димитров е вече на 32 години, но играе най-добрият си тенис от близо 6 години насам. От октомври месец българинът е в страхотна форма и стигна до цели 4 финала, от които два на турнири от сериите Мастърс.

Всъщност Григор ще стане на 33 през май, но показва сериозна класа и може би най-важното стои изключително добре кондиционно. Определено направи впечатление в третия сет на мача със Зверев, когато немецът изглежда много изтощен, а Григор беше на страхотно ниво, въпреки, че мачът влезе в трети решителен сет. 

Възходът на Григор е продукт на много работа и точният щаб. Истината е, че българинът пробва доста треньори след 2018-та година включително и наставници на някои от топ играчите, но в последните две години той намери точната формула на своя щаб и определено си пролича израстването му. Григор е променил много неща като се започне от усъвършенстваенто на ударите до психиката. 

Завръщането в топ 10 също беше много значимо, защото дойде след дълга пауза. Григор Димитров се нареди на трето място в любопитната класация по най-дълго отсъствие на даден тенисист от топ 10 преди да се завърне там. Първи в това отношение е Жил Симон с цели 308 седмици (октомври 2009 г. - септември 2015 г.), а втори е Алберт Коста (май 1997 г. - юни 2002 г.) с 264 седмици, като малко след него е именно Григор Димитров (ноември 2018 г. - април 2024 г.).

 

Григор се завърна когато беше най-отписван. Много хора го бяха зачеркнали, особено и след като мина 30 години. Въпреки това ренесансът в кариерата на Гришо дойде през октомври 2023г. Тогава той направи феноменален турнир в Шанхай и острани Карлос Алкарас. Българинът достигна до полуфиналите, където загуби от Андрей Рубльов. 

През октомври Григор игра и на турнира във Виена, където отпадна от доста силен тенисист като Даниил Медведев във втория кръг.

Ноември Григор игра финал на Мастърса в Париж, което беше трети финал за него в турнир от сериите Мастърс. Българинът взе реванш срещу Медведев и се справи с играчи като Хуркач и Циципас и загуби финала от световния номер 1 Новак Джокович. 

Новата година започна по-възможно най-добрия начин и Григор спечели титлата в Бризбън. Там той победи бившия номер 1 Анди Мъри, а във финала българинът победи Холгер Руне и триумфира с титлата. Това беше първа титла за Григор от 2017-та година, когато игра общо в пет финала и спечели 4 от тях, стигна до номер 3 в ранглистата. 

До момента единственият гаф на Григор от октомври до март дойде на първия турнир от Големия шлем Аустрелиън оупън, където той изненадващо загуби от португалеца Нуно Боргес.

Февруари Григор достигна до нов финал в Марсилия, където побеждава Карен Хачанов, а на финала загуби от Юго Умбер. 

Във втория месец от годината българинът достигна до полуфинал в Ротердам. Там той загуби от Алекс де Минор. 

През март Гришо загуби от Даниил Медведев на осминафиналите на Мастърса в Индиън Уелс. 

След това той достигна до финала в Маями, а по пътя си отстрани Хуркач, Алкарас и Зверев.

Така от октомври до март Григор спечели една титла, игра в четири финала, два от които от турнирите Мастърс. Участва и в два полуфинал. Победи играчи от топ 10 и се завърна в десетката на световната ранглиста.

Представянето на Григор Димитров от 1 октомври 2023г. до 31 март 2024г.:

Октомври 2023г.

Полуфинал Шанхай Мастърс Григор Димитров - Андрей Рубльов 0:2 сета

Втори кръг Виена АТП 500 Григор Димитров - Даниил Медведев 0:2 сета 

Ноември 2023г.

Финал Париж Мастърс Григор Димитров - Новак Джокович 0:2 сета

Януари 2024г.

Финал Бризбън АТП 250 Григор Димитров - Холгер Руне 2:0 сета

Трети кръг Аустрелиън оупън Григор Димитров - Нуно Боргес 1:3 сета

Февруари 2024г.

Финал Марсилия АТП 250 Григор Димитров - Уго Юмбер 0:2 сета

Полуфинал Ротердам 500 Григор Димитров - Алекс де Минор 0:2 сета 

Март 2024г.

Осминафинал Индиън Уелс Мастърс Григор Димитров - Даниил Медведев 0:2 сета

Финал Маями Мастърс Григор Димитров - Яник Синер 0:2 сета