Пловдив е най-спортният град в България и това никой не може да оспори. Чисто исторически града е дал най-много медали от големи първенства във всички спортове – включително олимпийски, световни и европейски шампиони за мъже, жени и младежи и девойки.

Последният световен шампион беше пловдивчанката Пламена Миткова, която стана световна шампионка до 20 години за девойки по лека атлетика.

В града обаче дълги години съществува един съществен проблем, а това са базите. До 2013-а година ситуацията с базите беше ужасяваща. Нямаш почти нищо ново, дори Гребната беше подобие спортно съоръжение – изоставени сгради, трибуни, а всички околни съоръжения бяха в ужасно състояние.

От 2013-а започнаха да се появяват вече и наченки, че Пловдив най-накрая може да разпилича на спортен град. Ботев откри футболната си база, която реално до тогава беше и първата въобще в България, преди да се появят тази на Лудогорец и на БФС. Трибуните и административните сгради на кулата на Гребната бяха възстановени, появи се Младежкият център, както и хубави игрища с изкуствена настилка. Бяха ремонтирани залите на Спортното училище, нещо което продължава и до днес. Гребната заприлича на спортно средище.

Със стадионите също нещата не бяха никак лесни. През 2011 стадион Локомотив най-накрая се сдоби с нормални пластмасови седалки, а не железни. Беше направен ремонт, който беше основен. При Ботев също "Колежа" заприлича на стадион с идеята до 3-4 години стадионът да бъде срутен и да се появи чисто ново модерно съоръжение.

Появи се зала "Колодрума", която да приема големи спортни събития. После се появи и зала "Сила" и краят на мъките на Пловдив да няма зала приключи.

Всичко това изглежда добре, но всъщност не е точно така, защото стадион Ботев така и не стана и вече 10 години клубът е принуден да играе на клубната база в Коматево, на Локомотив беше обещавано няколко пъти, че трибуна Бесика ще стане факт и трибуната дори беше бутната, а след това бяха сложени метални конструкции. Зала "Колодрума" се оказа непосилна за много клубове и събития има много малко, така и все още няма Втори гребен канал, нов плувен басейн и лекоатлетически стадион, а кортовете на Локомотив започнаха да остаряват.

Стадионите

Тъжна тема за всички пловдивчани, както и за всички фенове на пловдивските отбори. Дълги години стадионите изглеждаха, че дори няма да станат факт. Сега обаче има светлина в тунела и се очаква съвсем скоро и двата отбора да играят на чисто новите си стадиони. Спартак също заяви намерение да прави стадиона си и започнаха ремонтни дейности, но концесията трябваше да бъде скъсана и да бъде правена нова заради поскъпването на материалите. При Ботев нещата изглеждат добре на този етап и клубът би трябвало догодина да се завърне на "Колежа" за първите си официални мачове в родния дом от близо 10 години. За стадиона бяха отпуснати 25 млн. лева от държавата, но се оказа, че те няма да стигнат и Община Пловдив ще тегли заем за още 12 млн. лева, с които трябва да бъде завършен стадиона. Строителството на стадион "Локомотив" също напредва и до 2025г. най-късно също изглежда, че стадионът ще е напълно завършен. Локо няма да се мести другаде и ще си домакинства на стадиона докато текат ремонтите. Съвсем скоро трябва да бъде открита новата трибуна "Бесика". Там срокът е по година на трибуна, но строителите обявиха, че вече са с 5 месеца напред на северната трибуна, която придобива също вече вид. За стадиона бяха отпуснати 12 млн. за трит трибуни от държавата, а заемът на Общината за още 12 млн. ще помогне на стадиона да е в завършен вид и да се направи и централната трибуна. Стадион "Пловдив" обаче остава в забвение и шансовете на съоръжението въобще някога да стане стават все по-малки. Напоследък пак се заговори за стадиона, който беше забравен, но до действия няма да се стигне. Единствен е шансът в София да се построи национален стадион и най-вероятно и тогава може да се мисли за най-големия стадион в България, но нито държава, нито инвеститори искат да дават пари за това уникално съоръжение, което в момента се руши и дори е опасно…

Гребната база

Липсата на втория гребен канал изглежда основният проблем на канала. Въпреки, че беше направена символична първа копка съоръжението въобще и не е започнато, а проектът беше замразен от Общината поради липса на средства. Определено трябва и обновяване и на основния гребен канал. Също така без втори гребен канал Пловдив няма да може да приема отново световни и европейски първенства за мъже и жени по гребане и кану-каяк. 

Тенис кортовете

Като цяло на много места кортовете са занемарени. На много от съоръженията дори няма санитарен възел. ТК "Пиронкови" и ТК "Локомотив" са най-големите и внушителни кортове в Пловдив, но на Локомотив се нуждае от сериозна инвестиция, защото кортовете вече остаряха. След търг на 4 октомври кортовете ще бъдат дадени в срок от 30 години и в първите 5 години от договора трябва да се направят основните инвестиции по обновяването на съоръжението, което преди години е приемала световни номер 1 в женския тенис като Иванович, Янкович, Азаренка, Вознячки…

Базата на спортното училище

Там основно залите са дадени на клубовете, които да ги стопанисват и те се справят доста добре с това. В последните години имаше доста реновирани зали, а тази година обновени бяха залите на волейбола и баскетбола, стопанисвани от Марица и Академик. Имаме и страхотна боксова зала на "Юнайтед" Пловдив.

Леката атлетика

Стадионът "Пловдив" и неговото помощно игрище са единствените места, където атлетите ни, които стават и световни шампиони тренират. Хубаво е, че има писти, но и те вече са остарели, а да не говорим, че и на двете места няма нормални санитарни условия. Бяха обновени затворените писти на Локомотив и Ботев, а Локомотив трябва до година – две да се сдобие и със съблекални, фитнес и административни сгради. Там имаше проблем със строежа на съоръжението, след като избраната фирма не изпълни задълженията и направи само основите. Съвсем скоро беше избрана нова фирма, а тя старозагорската "Рудин" ООД , която работи по изграждането на ст. "Локомотив". Най-голямото решение за леката атлетика в града е направата на лекоатлетически стадион, който се намира на мястото на помощното игрище на стадион "Пловдив", известно още и като пожарникарския стадион. Този проект обаче няма да се случи скоро, а от Общината обявиха, че и през тази година няма да е.

Плуването

Басейн "Младост" е голяма болка за пловдивското плуване. Басейнът не е с олимпийски размери, малък е, стар е. Децата, които тренират в него са наблъскани коридорите, просто защото няма как. Първоначално басейнът беше направен, направи се изкоп, но се оказа, че няма финанси за неговото завършване, а изкопът, който се намира непосредствено пред стария басейн си стои и в момента. От Общината гласуваха да се тегли заем в рамките на 21 млн. лева за басейна, а три фирми „Главболгарстрой” – „ГБС – Пловдив”, която бе избрана на предходната обществена поръчка, „Парсек груп” и „Климатроник” ООД заявиха желание да строят басейна, но все още няма избран изпълнител. 

Футболните бази

Ботев откри футболната база в Коматево през 2013г., а Локомотив също има намерение да направи база, която е в Тракия. На този етап мястото е оградено, но същинското строителство не е започнало, но се очаква да стартира. Спартак също има база, след като взе бившия стадион "Работнически" в "Южен". Люпилнята на таланти Марица обаче все още е без база и за съжаление няма индикации скоро това да се промени. Талантите от школата тренират на стадион Марица, игрищата на Английската гимназия и в селата около Пловдив. Като цяло има и много части футболни школи в Пловдив, които играят на различни игрища в Пловдив и околността.

Залите

Голяма болка дълги години за пловдивско спорт. До 2015-а единствената зала, която ставаше за нещо бяха "Строител" и "Олимпиада". През 2015-а година се появи "Колодрума" – най-голямата зала в Пловдив, която прие доста и големи събития. Последните години обаче в Колодрума има все по-малко събития и новата зала, която се появи две години по-късно "Сила" обира почти всичко. Естествено причината е високият наем. Залата се управлява от Общината, а "Сила" е частна. Именно това може би е и големият проблем, защото ако се потърси спонсор, който да сложи името си на залата, което е практика навсякъде по света, а и в "Арена Армеец" в София може би ще има по-голямо движение и по-големи промени. За съжаление обаче "Колодрума" е зала, която се отваря изключително рядко през годината. "Сила" пък пое всички събития, а вече и концертите започнаха да се правят там, а най-голямата зала в Пловдив стои празна. В Пловдив има и още няколко зали - залата на Пловдивския университет не се ползва от клубовете и рядко се и отваря за други състезани извън тези на ПУ. Тя е една от хубави зали в Пловдив и преди "Колодрума" и "Сила" се изполваше много за различни спортове. Зала "Строител все още тренират няколко клуба в нея, има и фитнес, както и танцувални школи, но залата пред продаване и все още не е ясна нейната съдба. Имаше идея Общината да я закупи, но на този етап все още не е ясно бъдещето на първата голяма зала в Пловдив. Зала "Олимпиада" също като ПУ и "Строител" беше спасителна за няколко пловдивски клуба, но сега вече се използва единствено от бойните клубове и стана като основна зала на джудото в Пловдив, където тренира и най-добрият ни джудист Янислав Герчев. Затворена е баскетболната зала на ПУ зад "Колодрума", а нейната съдба не е много ясна.

Други

Има няколко проекта за нови спортни зали в училища, нови открити вече зали в училища са на "Патриарх Евтимий" и "Любен Каравелов". Като цяло обаче дори и хубавите спортните салони рядко се използват от клубовете за тренировки поради много причини. Има пусната обществена поръчка за голямо спортно съоръжение до езиковите гимназии - Руската и Английската. Спортният комплекс трябва да бъде за много спортове - футбол, волейбол, баскетбол, тенис, хандбал и ще е подобен на Младежкия център. Имаше идея във всеки квартал в Пловдив да има подобно съоръжение. За момента факт е само Младежкия хълм - "Западен", а ако се случи и този комплекс и "Северен" ще се сдобие с хубав спортен център. Остават обаче още раойните - "Тракия", "Източен", "Южен" и "Централен". На същото място трябва има и зала, която ще е с 300 седящи места и по-голяма от физкултурен салон. В "Смирненски" има пуснати обществени поръчки за две зали, едната за волейбол, а другата за баскетбол. Големият въпрос обаче остава дали тези съоръжение ще могат да се ползват и от професионалните спортни клубове, което ще е много важно, защото ще ги улесни.