Пловдивският волейболен клуб "Строител" току що проходи, а вече гледа към елита на този спорт у нас. В едва втората година от съществуването си, отборът на бившия национал Мартин Палийски тръгва с амбицията да спечели промоция за Суперлигата, след като в предстоящия сезон ще се състезава във Висшата лига. През миналия ВК "Строител" триумфално се изкачи от А национална група до втория ешелон, след като не допусна нито една загуба. А на финалния турнир не загуби и гейм. Сега задачата, разбира се, ще бъде далеч по-трудна. Не само поради по-силната конуренция, но и поради факта, че Палийски вече е капитан на Хебър Пазарджик, с който ще се бори за медали в Суперлигата.

Независимо от новия си ангажимент Мартин ще продължи дейността си като президент на ВК Строител и ще следи отблизо изявите на тима си. Отборът няма да може да разчита и на още един бивш национал - Краси Стефанов, който няма да играе повече за клуба. Другите момчета в тима остават, групата е  допълнена с четирима нови състезатели. Старши треньор, както и в първия сезон на тима, ще бъде Георги Михов.

В предстоящия сезон във Висшата лига ще има 14 отбора, които ще бъдат разделени на две групи по 7. В група Б на ВК "Строител" са още пловдивския Виктория Волей, Дея спорт Бургас, Попово, СКВ Дунав, ВК Черноморец Бяла и Раковски. В група А са Славия, Сливнишки герой, Звездец Горна малина, Ботев Ихтиман, Ботев Луковит, Изгрев Ябланица и Град Белоградчик.

Нашият поток е по-силен - Дунав е със сериозен бюджет, Дея спорт също имат претенци, треньор там е Петър Дочев, който миналия сезон изведе Нефтохимик до шампионската титла, пояснява Мартин Палийски специално за TrafficNews.bg. Целта ни е ясна - само победи, макар че сега ще е доста по-трудно. И промоция за Суперлигата. Знаем, че за там ще ни трябва по-голям бюджет, но с успехите идва и интереса на спонсорите, а има и телевизионни права. Целта е постижима, ще се борим за всеки гейм, категоричен е бившият национал.

Мартин ще трябва да съчетава състезателната си кариера в Хебър с ръководната дейност във ВК "Строител". На треньора Георги Михов оставям само спортно-техническата работа, поемам всичко друго като организация. Развиваме и детско-юношеска школа, която се разраства. Миналата година имахме 4 детски отбора, сега са седем - във всички възможни възрастови групи. Дори в прекадетите имаме 22 деца и вероятно ще картотекираме част от тях в друг отбор, за да могат да играят. Георги Михов ще води мъжете и старшата, капитанът ни Борислав Чукалов поема младшата и миниволейбола, Димитър Маджаров ще се занимава с прекадетите и детския волейбол, разкрива Мартин Палийски. От тази година клубът работи и със Спортното училище в Пловдив, в което има 10 деца. Всички тимове на ВК "Строител" водят подготовката си в зала Строител, която засега е достатъчна на клуба.

28-годишният волейболист е имал оферти от водещи отбори в България като ЦСКА, Левски и Нефтохимик, но избрал Хебър, защото е амбициозен проект. Исках отново да играя в Суперлигата, в която имам спечелени два сребърни с Габрово и два бронзови медала с Монтана и Нефтохимик. Целта ми е да попълня колекцията си и със злато в най-скоро време, споделя Мартин. Не е загърбил и националния отбор, в който беше призован от селекционера Пламен Константинов преди известно време. Ще се радвам ако получа повиквателна. Мнението ми е, че ако можеш да помогнеш на родината си, никога не трябва да отказваш, завършва Палийски.

Отборът ни е сплав от няколко опитни състезатели и млади момчета, казва старши треньорът Георги Михов. И той като Палийски е израснал в школата на Локомотив, от едно поколение е с утвърдени имена в българския волейбол - Тодор Алексиев, Мартин Пенев, Стоян Самунев, Минчо Минчев и др. Играл е и за други отбори у нас - Родопа, Пирин Разлог, Габрово, Монтана, както и в чужбина. Завършил е треньорски профил в НСА.

Само с гол ентусиазъм не става, трябва да търсим и спонсори, без които няма как да съществуваме. Бюджетът за новия сезон е почти осигурен, дано привличаме все повече публика, надява се старши треньорът. Излизането на Мартин Палийски няма как да не се отрази, но с новите попълнения ще се опитаме да компенсираме отсъствието му. Ако момчетата тренират усърдно и са здрави, имаме шанс за Суперлигата, допълва той. Ето и състезателите, които ще се борят за промоция в елита: Войнов, Комитов, Дука, Чукалов, Москофян, Манчев, Семерджиев, Дановски, Леков, Костов, Георгиев, Бозуков, Дапев, Желев, Зикямов.