В края на миналата година гръмна новината, че един четикратният шампион на България Марек (Дупница) е на път да напусне Дупница и да заиграе в Пловдив. Причината е огромен скандал с Общината, който продължава и в момента. 

Всъщност казусът е доста интересен, защото във волейбола подобно нещо рядко се е случвало. Реално целият отбор ще се премести в друг град, а идеята е не само първия отбор, но и школата на тима да се премести. Освен това тимът ще смени и името си

Решението трябва да бъде взето днес, защото за 31 януари е планирано извънредно Общо събрание на клуба. В него е заложена точка за смяната на името и седалището на клуба

Спекулациите са свързани с това, че отборът може да се казва Локомотив (Пловдив), но затова все още няма нищо официално. 

Президент на отбора е Ивайло Константинов, който е президент на голяма транспорта фирма, а старши треньор е Найден Найденов, който е бивш национал и бивш селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол. Найденов изведе България до 4-то място на Олимпийските игри в Лондон през 2012-та година. 

Драмите с общината са от няколко месеца, а дори се стига до скандали отборът и деца от школата да не бъдат допуснати в залата, след като се разбра, че тимът иска да смени седалището си

Марек е шампион цели четири поредни пъти във волейболния елит - 2012, 2013, 2014 и 2015. Тимът участваше и четири пъти в групите на Шампионската лига. Носител е и на Купата през 2013-та година, когато прави златен дубъл. 

През последните години отборът не е сред топ 5 отборите, но въпреки това запазва мястото си в елита. В момента Марек е 10-ти във волейболната Суперлига.

Ако Марек запази статута си на елитен отбор и през следващия сезон и се премести в Пловдив градът ще има за първи път от повече от две години отново волейбол на елитно ниво. Най-вероятни тимът ще тренира и ще играе мачовете си в зала "Сила".

Важно уточнение е, че преместването не може да стане в разгара на сезона и ще се случи от началото на новия сезон 2024-2025. 

Последно Пловдив имаше отбор в елита през сезон 2021-2022, когато в Суперлигата беше Локомотив (Пловдив). Отборът се завърна в елита през сезон 2020-2021 и събра сериозен състав начело с бивши и бъдещи национали. Тогава основен спонсор беше собственикът на футболния Локомотив -  Христо Крушарски. Тимът записа четвъртфинал за първенството, където отпадна от хегемона тогава Хебър, а за Купата също игра четвъртфинал и загуби драматично с 2:3 от Нефтохимик, който беше с играчи като братята Братоеви, Николай Николов и Теодор Салпаров. През сезон 2021-2022 парите свършиха и отборът беше напуснат от най-добрите си играчи и изпадна от Суперлигата. 

Вече два сезона волейболният Локомотив не съществува на никакво ниво, като тимът няма и школа. Иначе именно Локомотив е най-успешният мъжки волейболен клуб в Пловдив. Отборът дълги години играеше в елита, но през новия век преживя доста тежки периоди и рядко играеше сред най-добрите, а в момента дори и не съществува. Така е доста възможно Локомотив да възкрасне и да играе отново в Суперлигата през новия сезон. 

Единственият отбор при мъжете от Пловдив в момента е Виктория Волей, който играе във второто ниво на българския волейбол - Висшата лига. Основната цел на отбора, който съществува от 20 години, е да развива млади таланти и няма намерения да влиза в Суперлигата. Любопитно е, че в голяма част от отборите в Суперлигата има немалко волейболисти излезли от школата на Виктория. Сред най-известните волейболисти излезли от школата са националът Николай Пенчев, който играе в момента в турския Фенербахче и Розалин Пенчев, Николай Къртев, Трифон Лапков, Спас Байрев, Чоно Пенчев и други. 

При жените Пловдив разполага с абсолютния хегемон в България Марица (Пловдив), която преди дни спечели своята 9-та Купа България. Маричанки са още 9 пъти поред шампион на страната и веднъж носител на Суперкупата. Пловдивчанки са и редовен участник в групите на Шампионската лига.

Волейболният Марек обяви, че сменя името и седалището си, може да дойде в ПловдивОт клуба заявиха, че са разочаровани от отношението в града